Home Nieuws “Toezeggingen hulp GAZA niet overgemaakt, VN stopt hulpprogramma”

“Toezeggingen hulp GAZA niet overgemaakt, VN stopt hulpprogramma”

De VN hulporganisatie voor de Palestijnen, UNRWA is gedwongen om haar financiële hulpprogramma in Gaza op te schorten. Het gaat om hulp aan tienduizenden mensen voor reparaties aan beschadigde en verwoeste huizen en hulp aan gezinnen wiens huizen compleet zijn verwoest door het Israëlisch leger. Dat meldt het UNRWA in een persverklaring.

Advertentie

De huizen van meer dan 96.000 Palestijnse vluchtelingen werden beschadigd of vernietigd afgelopen zomer en US $720.000.000 is vereist om de mensen te voorzien in hun levensbehoeften. Tot op heden heeft de UNRWA slechts US $ 135.000.000 aan toezeggingen gekregen, waardoor er een tekort van US $ 585.000.000 is. Terwijl sommige fondsen beschikbaar blijven voor de wederopbouw van totaal verwoeste huizen, zijn alle UNRWA’s financiële middelen voor het repareren van deels beschadigde huizen en financiële hulp aan gezinnen die dakloos zijn reeds uitgeput.

UNRWA in Gaza heeft tot nu toe meer dan 66.000 Palestijnse gezinnen voorzien van hulp om hun huizen te repareren of tijdelijk een alternatieve woonvoorziening te vinden,” zei UNRWA directeur in GAZA Robert Turner. “Dit is een enorme prestatie, maar het is ook ontoereikend. Het is gemakkelijk om te kijken naar deze bedragen en het overzicht verliezen. We hebben het over duizenden gezinnen die nog steeds lijden onder een koude winter en onbeschut leven. Mensen slapen letterlijk onder het puin; kinderen zijn gestorven aan onderkoeling. US $ 5.400.000.000 werd toegezegd op de conferentie van Caïro in oktober vorig jaar en vrijwel niets van dat geld heeft Gaza bereikt. Dit is verontrustend en onaanvaardbaar.”

“Het is onduidelijk waarom de financiering geen doorgang vindt, maar UNRWA is een stabiliserende factor geweest in een zeer uitdagende politieke en veiligheidscontext en als we het programma niet doorzetten, zal dat ernstige gevolgen hebben voor de getroffen gemeenschappen in Gaza. Mensen zijn hier wanhopig en de internationale gemeenschap kan niet eens het absolute minimum bieden –bijvoorbeeld een gerepareerd bewoonbaar huis in de winter- laat staan een opheffing van de blokkade, de toegang tot markten of bewegingsvrijheid. We hebben al eerder gezegd dat de rust hier niet lang zal duren en nu is de rust in gevaar.”

UNRWA vraagt dringend $ 100 miljoen om in het eerste kwartaal van dit jaar gezinnen met geringe schade aan hun huizen te helpen dat te herstellen en financiële hulp te verstrekken aan gezinnen die de vluchtlocaties van UNRWA hebben verlaten en in huurwoningen zitten. UNRWA is bezorgd dat als het geen subsidies kan blijven verstrekken aan die gezinnen, ze in grote aantallen weer terug zullen keren naar de vluchtlocaties, waar nog steeds bijna 12.000 Palestijnen verblijven.

Qatar zegde in oktober vorig jaar $ 1 miljard dollar toe, gevolgd door de gecombineerde toezegging van $ 570 miljoen uit de EU. Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit beloofden elk $ 200 miljoen dollar en de Verenigde Staten $ 212 miljoen voor de wederopbouw van Gaza. Welke landen reeds hebben bijgedragen aan de $ 135 miljoen die de UNRWA tot dusver heeft onvangen is onduidelijk.