Home Nieuws Toerisme trekt aan, Kamer wil aangepast reisadvies voor Turkije

Toerisme trekt aan, Kamer wil aangepast reisadvies voor Turkije

In een vermoedelijke poging om Turkije in het toeristisch hoogseizoen te raken, wil de Tweede Kamer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Turkije heroverweegt.

Advertentie

De aanleiding daarvoor is de arrestatie van een Turks-Nederlandse aanhanger van de voortvluchtige prediker Fethullah Gülen, die verantwoordelijk is voor de coup in Turkije in juli 2016. De man is vrijgelaten, maar mag het land niet verlaten in afwachting van het onderzoek.

Directe aanleiding voor zijn arrestatie zouden zijn uitlatingen op sociale media zijn geweest. Hij zou de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een “Dief” en “Dictator” hebben genoemd. Volgens Sjoerdsma van D66 zou het ministerie van Buitenlandse Zaken er goed aan doen om Turkse Nederlanders duidelijk te waarschuwen voor de risico’s van het afreizen naar Turkije. Ook Kamerlid Karabulut van de Socialistische Partij, de partij die in 2015 nog probeerde om de terreurbeweging PKK van de EU-terrorismelijst te krijgen, vraagt zich af of het huidige reisadvies nog wel voldoet. Ook de VVD en CDA willen dat het ministerie nog eens naar het reisadvies kijkt.

Onlangs nog gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken een aangepast reisadvies af voor Thailand. Daarin vraagt het ministerie om respectvol om te gaan met de gevoelens van de Thaise bevolking. Dit naar aanleiding van de crematieplechtigheden voor de overleden Thaise koning. “Ga respectvol om met de gevoelens van de Thaise bevolking in deze periode. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis. Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd met zeer zware straffen tot gevolg”, stond er te lezen in het reisadvies.

Volgens het statistiekbureau TurkStat trekt het toerisme in Turkije weer aan na een dip in de sector. Het tweede kwartaal van 2017 bezochten maar liefst 8,9 miljoen mensen Turkije, 18,3% meer dan het voorgaande jaar. Ook de omzet groeide met 9% naar 4,6 miljard EURO.