Home Nieuws Tientallen Nederlandse moskeeën bedreigd door neonazi’s

Tientallen Nederlandse moskeeën bedreigd door neonazi’s

Tientallen Nederlandse moskeeën, waaronder de Rotterdamse Essalaam moskee, zijn binnen enkele dagen tijd bedreigd door neonazi’s. De bedreiging valt samen met de herdenking van de februaristaking, de eerste grote verzetsactie tegen de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog, nadat meer dan 400 joodse mannen werden afgevoerd door wat men tegenwoordig vertegenwoordigers van “Bezorgde burgers” zou noemen.

Advertentie

De moskeeën ontvingen een anonieme brief met daarop de tekst “Aan alle islamitische gebedshuizen, binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti Islam, islam is valse en duivelse religie” met de afbeelding van een Nazi-hakenkruis en adelaar.

De Raad van Moskeeën Nederland (RMMN) veroordeelt de walgelijke dreigbrieven en heeft aan de moskeeën gevraagd alert te zijn. Verschillende islamitische gebedshuizen hebben inmiddels aangifte gedaan.

Het gaat om moskeeën in onder andere Nijmegen, Leiden, Rotterdam en Den Haag.

De voorzitter van de Raad van Moskeeën in Nederland, Boufaya, hoopt dat de politie de daders opspoort en vervolgt. “Ook roepen wij de politiek op om meer aandacht te besteden aan beveiliging van de moskeeën. Het zou goed zijn als moskeebesturen zich door de overheid gesteund en beschermd voelen in hun grondrechten.”

“Dat dit uitgerekend gebeurt op de dag dat Nederland de Februaristaking van 1941 herdenkt, maakt ons bedroefd en angstig tegelijk”, zegt Bouyafa.