Home Nieuws Tientallen miljoenen naar Bip

Tientallen miljoenen naar Bip

Bip

Nadat Whatsapp privacy-updates heeft aangekondigd waarbij het gegevens gaat delen met haar moederbedrijf Facebook, schakelen tientallen miljoenen mensen over naar alternatieve berichtenapps zoals Signal, Telegram en het Turkse Bip dat in 2013 is opgericht, maar nu razend populair is. Whatsapp-gebruikers buiten Europa moeten voor 8 februari de nieuwe privacy-updates accepteren als ze niet geblokkeerd willen worden.

President Erdogan

De uittocht naar Bip kwam mede op gang nadat de Turkse president Erdogan aankondigde geen gebruik meer te maken van Whatsapp, maar in plaats daarvan overstapt op Bip dat ontwikkeld is door de Turkse Telecommunicatiegigant Turkcell. De Turkse president heeft in korte tijd 128.000 abonnees op zijn Bip-kanaal. Ook speelt mogelijk het censureren van Republikeinen en de Amerikaanse president Trump door Facebook, Twitter, Amazon en Twitter een rol.

Advertentie

100 miljoen

Volgens Turkcell zijn er in de afgelopen zes dagen meer dan tien miljoen nieuwe gebruikers bijgekomen, zo’n 2 miljoen gebruikers per dag. Bip is inmiddels al meer dan 60 miljoen keer gedownload. Turkcell verwacht dat het aantal gebruikers binnen enkele maanden verder zal blijven groeien tot 100 miljoen gebruikers.

Bij Telegram, eigendom van de Russische Zuckerberg Pavel Durov is het aantal nieuwe gebruikers in de afgelopen drie dagen zelfs met 25 miljoen gestegen. Telegram is een toevluchtsoord geworden voor mensen die hun privacy waarderen en ongecensureerd nieuws willen volgen via verschillende kanalen. Ook Bip maakt gebruik van de mogelijkheid om kanalen te volgen, net zoals in Telegram. Volgens Turkcell maakt Bip gebruik van versleutelde kluizen waar alleen de gebruiker toegang tot heeft.

Ondertussen heeft de Turkse Mededingingsautoriteit en Autoriteit Persoonsgegevens twee onderzoeken aangekondigd naar de nieuwe privacyvoorwaarden van Whatsapp en Facebook.

Heb jij al een account op Bip? Volg ook het Bip-kanaal van DutchTurks.nl om op de hoogte te blijven.