Home Nieuws Tientallen gewapende kolonisten vallen Palestijnse dorpen binnen

Tientallen gewapende kolonisten vallen Palestijnse dorpen binnen

Nablus – Tientallen gewapende Israëlische kolonisten hebben Palestijnse dorpen in de buurt van Nablus aangevallen. Dat zeggen Palestijnse functionarissen en getuigen.

Advertentie

Ghassan Daghlas, die de bouw van nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever monitort, verklaarde tegenover de Palestijnse nieuwswebsite Ma’an dat meer dan 100 gewapende kolonisten een gebied tussen de dorpen Aqaba en Beita binnenvielen.

Bewoners verklaarden dat Israël militaire voertuigen in heeft gezet bij een controlepost vlakbij Huwwara om de kolonisten te beschermen. Het is onduidelijk waarom de kolonisten in het gebied aanwezig waren.

Een Israëlische legerwoordvoerster vertelde dat ze zich niet bewust was van het incident. Ze voegde eraan toe dat donderdag een vakantiedag is in Israël “dus het is mogelijk dat er veel meer reizigers in het gebied zijn, omdat het leger oefenterreinen voor toeristen openzet”.

Donderdag is Onafhankelijkheidsdag in Israël. De dag waarop de oprichting van de staat Israël na de verdrijving van 750.000 Palestijnen uit hun huizen wordt gevierd.

De dorpen ten zuiden van Nablus zijn regelmatig getuige van kolonistengeweld en confrontaties tussen Palestijnse betogers en de Israëlische bezettingsmacht. De beruchte gewelddadige Israëlische nederzetting Yitzhar ligt in hetzelfde gebied.

Kolonisten vallen vaak de lokale bevolking aan en beletten Palestijnse boeren van het bereiken van hun land. Daarnaast worden met regelmaat olijfbomen, een bron van inkomsten voor de Palestijnen, vernietigd. Het kolonistengeweld in de bezette Westelijke Jordaanoever wordt systematisch genegeerd door de Israëlische autoriteiten, die zelden ingrijpen om de gewelddadige aanvallen te stoppen of daders te vervolgen.

In 2014 waren er volgens het VN-Bureau voor Humanitaire Zaken zeker 324 “incidenten” van kolonistgeweld tegen Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever. Meer dan 500.000 illegale Israëlische kolonisten leven in de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in strijd met het internationaal recht.