Home Nieuws Tien signalen waaraan je een racistische moordenaar herkent

Tien signalen waaraan je een racistische moordenaar herkent

De Southern Poverty Law Centre (SPLC), een Amerikaanse burgerrechtengroep, heeft onderzoek gedaan naar racisten die zich veelal op de website Stormfront ophouden. Stormfront staat bekend als de “moordhoofdstad van het internet”. In het onderzoek wordt de typische moordenaar omschreven als een gefrustreerde blanke jongeman die bij zijn moeder inwoont.

Advertentie

Een typische moordenaar die wordt aangetrokken tot het racistische forum Stormfront.org is een witte, gefrustreerde, werkloze, volwassen man die bij zijn moeder of een vervreemde echtgenote of vriendin inwoont. Ze is de enige kostwinner in het huishouden. Forensisch psychologen noemen hem een wondenverzamelaar. “In plaats van te bouwen aan zijn cv, het zoeken naar werk of een opleiding, projecteert hij zijn grieven op de maatschappij en struint het internet af voor een excuus of een verklaring die niets met zijn gedrag of gemaakte keuzes in het leven te maken hebben.”

De SPLC heeft daarnaast twee jaar lang onderzoek gedaan naar 100 racistische moordenaars en heeft tien unieke karaktereigenschappen van hen die online actief waren, vastgelegd:

1. Werkloosheid: alle moordenaars waren werkloos tijdens de moorden.
2. Openbaar activisme: door te protesteren, flyeren of het bijwonen van racistische skinheadconcerten of bijeenkomsten hebben alle racistische moordenaars publiekelijk deelgenomen aan racistische activiteiten (hoewel de meesten anoniem bleven voor de moorden).
3. Huiselijk plaats delict: triggering events zijn persoonlijk. Meer dan de helft van de daders begon met doden in of rond hun eigen huis, met familieleden vaak als eerste slachtoffers.
4. Meerdere platforms: bijna alle moordenaars postten op meer dan één racistische blog of webforum.
5. Aanhoudende activiteit: Bijna alle daders zijn voor meer dan 18 maanden actief geweest op racistische forums of blogs op het moment van de moorden.

6. Oppositioneel gedrag: bijna alle daders werden gezien als twistziek of antagonistisch met anderen op racistische fora. Sommigen kregen uiteindelijk een verbod om nog langer te reageren in de maanden voorafgaand aan de moorden.
7. Posting differentiatie: de meeste daders vertoonden een opmerkelijke verandering in hun online activiteiten in de dagen en weken voorafgaand aan de moorden – ofwel een aanzienlijke stijging of daling van het aantal berichten. Verschillende moordenaars waren actief op het racistische Stormfront-forum in de uren voorafgaand aan de moorden.
8. Bespreking van geweld: De meeste daders bespraken geweld als een aanvaardbare methode van conflictoplossing in hun reacties.
9. Wapens: De meeste daders bespraken vuurwapens online.
10. Identificatie van een “vijand”: De meeste racistische moordenaars definieerden specifiek een vijand in hun schrijfsels.