Home Nieuws Thierry Baudet werkte zich kapot voor ‘Rus die voor Poetin werkt’

Thierry Baudet werkte zich kapot voor ‘Rus die voor Poetin werkt’

De politiek leider van de extreemrechtse partij Forum voor Democratie, Thierry Baudet, blijkt onder invloed gestaan te hebben van Rusland. Dat blijkt uit onthullingen van het onderzoeksjournalistiek programma Zembla donderdagavond. Baudet onderhield tijdens het Oekraïne-referendum nauwe banden met Vladimir Kornilov waar hij zelf aan refereerde als ‘Een Rus die voor Poetin werkt’. Het is niet nieuw dat Rusland extreemrechtse partijen in Europa voor haar kar spant om het machtsblok van de EU uit elkaar te kunnen trekken. Extreemrechts in Europa en Rusland delen een gedeelde afkeer van de EU en de NAVO. Zo ontving de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen indirect miljoenen in de vorm van leningen van het Kremlin. Ook extreemlinkse partijen zoals de SP, delen dezelfde afkeer van de EU.

Zembla wist de hand te leggen op gesprekken in Whatsappgroepen van Forum voor Democratie en tussen Thierry Baudet en voormalig bestuurder Henk Otten. Baudet doet daarin opmerkingen waarin hij impliceert dat hij wordt betaald door Kornilov, maar doet het af als ironie en zegt over zijn bereidheid om te pleiten voor een uittreding uit de NAVO, dat hij alleen met de gedachte speelde en dat niet “Echt vond”. Betrouwbaar lijken die verklaringen allerminst, aangezien hij in gesprek met Henk Otten bevestigt dat Kornilov voor Poetin werkt. Kornilov kwam enige tijd voor het Oekraïne-referendum naar Nederland, vermoedelijk om het referendum te beïnvloeden om het associatieverdrag van de EU met Oekraïne te saboteren, en vertrok kort daarna ook weer uit Nederland.

Advertentie

Volgens Rusland-kenner Yusibov zou de organisatie van Kornilov, die hij een Russische inlichtingenofficier noemt, tussen 2015 en 2017 €6 miljoen hebben ontvangen van Gazprom ‘Om verschillende “onderzoeksrapporten” uit te brengen inzake Oekraine, Maidan, de Krim en de situatie in Oost-Oekraine‘. Als Baudet in diezelfde periode zijn ‘baan’ als politiek commentator bij de rechtse omroep PowNed opzegt en krap bij kas zit, appt hij naar Otten of Kornilov hem dan misschien extra kan betalen. Hoewel het bericht is voorzien van een smiley en Baudet ontkent dat hij geld heeft ontvangen, geeft hij in het appcontact wel toe dat hij zich kapot werkt voor Kornilov. “Ik werk me dood aan die Kornilov,” zo schrijft hij aan Otten.

In de uitzending wordt duidelijk dat Baudet werkzaamheden heeft verricht voor Kornilov bij het onder andere vertalen en publiceren van Russische propaganda in Nederland. Ook deed hij ten tijde van het Oekraïne-referendum tegenover EenVandaag de bewering dat er 50 mensen van de Oekraïense inlichtingendienst werkzaam zouden zijn in een gebouw aan de Rokin in Amsterdam om het referendum te beïnvloeden. Als hij nadien wordt gevraagd door Henk Otten of hij die bewering kan hardmaken, reageert Baudet met het bericht “Nee. Info komt van Kornilov. We gaan er totaal niet meer op in, laten het doodvallen. Mediastrategie van Trump“. Forum voor Democratie en Thierry Baudet ontkennen dat ze geld hebben ontvangen van Rusland, maar de paniek lijkt wel flink ingeslagen te zijn bij de partij. Forumtrollen zijn inmiddels overuren aan het draaien om Zembla en Henk Otten in diskrediet te brengen.