Home Entertainment TERUGKIJKEN: Iconische scene “I am Salahuddin”

TERUGKIJKEN: Iconische scene “I am Salahuddin”

Toen de kruisvaarders Jeruzalem veroverden richtten ze een ongekende bloedbad aan onder de joodse en islamitische inwoners van de stad. De film Kingdom of Heaven vertolkt de scene waarin Salahuddin Eyyubi onderhandelt met de verdediger van Jeruzalem, Balian van Ibelin, en waarin hij de levens van Jeruzalem’s inwoners spaart.

Advertentie

Een verslagen Balian of Ibelin, gespeeld door Orlando Bloom, staat tegenover Salahuddin Ayyubi (Saladin), vertolkt door de Syrische acteur Ghassan Massoud, leider van het islamitisch leger dat Jeruzalem na 88 jaar christelijke bezetting weet te bevrijden.

De stad zou in 1187 in handen komen van moslims. De verovering van Jeruzalem zond een schokgolf door Europa. De paus zou zelfs gestorven zijn toen hij het nieuws vernam van de islamitische bevrijding van de heilige stad. Europese legers verzamelden zich onder leiding van de Romeinse Keizer Frederik I Barbarossa, de Franse koning Filips II en de Engelse koning Richard Leeuwenhart en organiseerden de derde kruistocht om Jeruzalem te heroveren. Barbarossa overleed onderweg in Anatolië, terwijl Filips II spoedig huiswaarts keerde en Leeuwenhart een staakt-het-vuren met Salahuddin tekende toen zijn troon in Engeland in gevaar dreigde te komen. De kruistocht faalde.

Jeruzalem werd in 1517 veroverd door de Ottomaanse Sultan Selim I. Tot 1917 bleef de stad in Turkse handen, totdat de Britten met hulp van Arabische opstandelingen de stad in handen kregen. Jeruzalem kwam in 1947 onder een speciaal bewind dat door de VN-bestuurd wordt. In 1967 bezette Israël West- en Oost-Jeruzalem. Tegenwoordig doet de Israëlische Staat (IS) er in strijd met internationale wetgeving alles aan om de gehele stad te annexeren door middel van het verstrekken van illegale bouwvergunningen aan joodse kolonisten en het systematisch wegjagen van Palestijnen.