Home Nieuws Terreurgroep PKK zet net als ISIS ook zelfmoordterroristen in, al sinds 1996

Terreurgroep PKK zet net als ISIS ook zelfmoordterroristen in, al sinds 1996

Het gebruik van zelfmoordaanslagen is niet exclusief voorbehouden aan terreurgroepen zoals ISIS of Al Qaeda. Ook de door westerse journalisten en politici opgehemelde YPG-PKK bedient zich van soortgelijke tactieken. Vandaag nog zou volgens PKK-propagandakanalen de zelfmoordenaar Avesta zichzelf hebben opgeblazen in Afrin waar het Turks leger een militaire campagne voert tegen de terreurgroep PKK. Het opofferen van jonge meisjes en vrouwen door de terreurgroep gaat terug tot 1996 en werden bevolen door de man wiens portretten de Nederlandse straten vervuilen bij PKK-demonstraties.

De zelfmoordaanslag die is uitgevoerd bij het dorpje Hammam in het noord-westen van Syrië, is volgens berichten door een vrouwelijke terrorist uitgevoerd. De zelfmoordtactieken werden eerder ook uitgevoerd door Al-Qaeda en ISIS-terroristen, maar zijn niet nieuw voor de YPG-PKK.

Update: de vermeende zelfmoordaanslag bij het dorpje Hammam, lijkt anders dan aanvankelijk werd gedacht en waarover ook werd gepubliceerd in de New York Times.

YPG wordt door ervaren PKK-terroristen bestierd die al decennia actief waren in Turkije, waar ze dozijnen zelfmoordaanslagen hebben bevolen. Abdullah Ocalan, wiens vlaggen gewoon in de straten van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rondgedragen mogen worden, nam de beslissing om zelfmoordenaars los te laten op de Turkse samenleving in juni 1996. Tussen 1996 en 1999 had dit een golf van 15 zelfmoordaanslagen tot gevolg, waarvan 11 werden uitgevoerd door jonge vrouwen. Slechts één van hen gaf zich vrijwillig op, terwijl de andere tien vrouwen werden aangewezen door Öcalan om de aanslag te plegen. De leeftijden van de jonge vrouwen varieerden van 17 tot 27 jaar oud. Geen van hen had een professionele training en ze bestonden voor een groot deel uit schoolverlaters uit arme gezinnen. Jonge meisjes werden toen al rond de 10 jaar oud weggehaald bij hun families om vervolgens geïndoctrineerd en getraind te worden door de terreurgroep. Hoewel de propagandateak van de terreurbeweging vaak rept over vrouwenrechten, is de realiteit weerbarstig. Veel van de vrouwen die zich later bij de terreurbeweging aansloten waren om uiteenlopende eergerelateerde redenen verstoten uit hun familie, en de enige manier waarop de eer van de familie te zuiveren was, was om bij de PKK te gaan.

Het gebruik van zelfmoordaanslagen door de PKK en haar vertakkingen YPG en TAK duurt tot op de dag van vandaag nog steeds voort. In 2016 nog was het de door YPG in Syrië getrainde Seher Cagla Demir die in Ankara een zelfmoordaanslag pleegde en 38 mensen die op hun bus aan het wachten waren, van het leven beroofde. 125 anderen raakten gewond. Ook Abdulbaki Somer, tevens getraind door de YPG in Syrië, pleegde in 2016 een terreuraanslag in Ankara, waarbij 29 mensen om het leven kwamen en 61 gewond raakten.