Home Nieuws “Terreurgroep PKK vermoordde 55 prominente Koerdische oppositieleden”

“Terreurgroep PKK vermoordde 55 prominente Koerdische oppositieleden”

Koerden die de Marxistisch-Leninistische terreurbeweging YPG-PKK in Syrië bekritiseerden werden de afgelopen jaren monddood gemaakt of vermoord. Enkele prominente Koerdische oppositieleden, Osman Huseyin en Mustafa Ali Mousto, doen daarover een boekje open tegenover TRT World. Volgens de twee zijn er in totaal 55 prominente Koerdische oppositieleden vermoord door de terreurgroep PKK.

Advertentie

Osman Huseyin en Mustafa Ali Mousto waren lang tegenstander van Assad en steunden Koerdische groepen in Noord-Syrië die het doelwit werden van zowel het regime als de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG. Beide Koerden zijn de PKK ontvlucht naar Turkije en wonen daar al geruime tijd.

Volgens Mousto heeft de YPG in Kobane in januari 2015 bewust de coördinaten van zijn huis gegeven aan de Amerikanen, die het gebouw in een hoopje gruis bombardeerden. Zijn huis lag niet in gebied dat in handen van ISIS was, maar lag in YPG-gebied. H

De VS besloot in 2015 luchtsteun te geven aan de Syrische tak van de terreurbeweging PKK, de YPG, in de strijd tegen de terreurbeweging ISIS, maar YPG misbruikte haar nieuw verkregen machtspositie om de Koerdische oppositie de mond te snoeren. De Amerikaanse luchtmacht werd onder andere gebruikt door de YPG om etnische zuiveringen uit te voeren en Arabieren onder dreigementen van bombardementen te verdrijven. Mousto was als Hoofd van de Orde van Advocaten in Kobane een tegenstander van het Marxistisch-Leninistisch YPG-schrikbewind in Kobane en andere gebieden in Noord-Syrië.

Tijdens de strijd om Kobane, gaf de YPG coördinaten van ISIS-doelen aan de Amerikanen, maar sommige van deze doelwitten waren geen ISIS-doelwitten, maar huizen en bedrijven van Koerden zoals Mousto. Voor de luchtaanval die het huis van Mousto compleet verwoestte had hij verkapte bedreigingen ontvangen over dat er geruchten waren dat zijn leven in gevaar was. In 2014 bedreigde de PKK hem via zijn schoonbroer met de dood.

Osman Huseyin is een ander slachtoffer van de terreurbeweging PKK en haar Syrische tak YPG. Huseyin was het hoofd van de Koerdische Toekomst Beweging (SPKS) in Afrin. De beweging was tegen het Assad Regime en invloed van de PKK in Noord-Syrië. Partijleider van de beweging, Mashaal Tammo, werd in 2011 vermoord, vermoedelijk door huurmoordenaars van het Assad-regime aan het begin van de Syrische burgeroorlog. De PKK wordt ervan verdacht de moordenaars te hebben geholpen.

Als Syrische Koerden, hebben we onze oppositie laten zien tegenover het Assad regime. Het regime begreep dat het de Koerden niet alleen in het gareel kon houden en bracht de PKK over vanuit de Qandil-bergen en steunde ze. Uiteindelijk, kreeg de PKK stevige voet aan de grond in Noord-Syrië“, zegt Huseyin.

Volgens Huseyin begon de YPG in 2011 een moordcampagne om prominente Koerden die zich tegen de PKK verzetten uit de weg te ruimen. Twee prominente Koerden die tegen Assad en tegen de PKK waren, Tammo en Nasreddin Berhek, werden in 2011 als één van de eersten vermoord.

Ze hebben in totaal 55 invloedrijke politici vermoord tot nu toe. Ze wilden mij ook doden met een bom in mijn auto, maar ze hebben per ongeluk de auto van mijn buurman opgeblazen. Die explosie was meer dan een dreigement. Daarna, besloot ik om naar Turkije te gaan,” aldus Huseyin.

We wilden geen verdeeldheid onder Arabieren, Turkmenen, Alawieten en Soennieten. De PKK wou niet wat wij wilden. DAESH en andere soortgelijke extremistische groeperingen wilden ook verdeeldheid zaaien zodat ze meer mensen konden rekruteren,” zegt Huseyin met tranen in zijn ogen.

TRT World / DutchTurks