Home Nieuws Terreurgroep PKK vecht mee met Armenië in Nagorno-Karabach

Terreurgroep PKK vecht mee met Armenië in Nagorno-Karabach

Een overzicht van de heroverde gebieden in Nagorno-Karabach
Een overzicht van de heroverde gebieden in Nagorno-Karabach. Lichtblauw: Door Azerbeidzjan bevrijde gebieden in Nagorno-Karabach. Bron: Conflict TR / https://www.conflicttr.com/

Armenië gebruikt PKK-terroristen aan de frontlinies in Nagorno-Karabach, dat zegt de Azerbeidzjaanse vicepresident Hikmet Hajiyev in een online meeting dat georganiseerd is door de British Foreign Press Association. De Turkse vicepresident Fuat Oktay bevestigt donderdag dat er PYD-PKK terroristen uit Syrië naar het door Armenië bezette Nagorno-Karabach zijn overgebracht en dat Turkije daar bewijzen voor kan overleggen.

Volgens Hajiyev vechten er aan Armeense zijde in Nagorno-Karabach ook mensen uit verschillende landen zoals Syrië, Libanon, de VS, Canada en Frankrijk. Op de beschuldiging dat er Syrische huurlingen aan de zijde van Azerbeidzjan zouden vechten, antwoordt hij ontkennend. “Allereerst, hebben we zoiets niet nodig. We hebben een professioneel leger. We hebben ook genoeg reservisten,” aldusu Hajiyev. De bewering dat de Marxistische terreurorganisatie PKK mee zou vechten in door Armenië bezette Azerbeidzjaanse landen, is niet vreemd. De PKK opereert al sinds 1992 in Armenië en onderhield onder andere organisatorische en ideologische banden met de Armeense terreuroragnisatie ASALA.

Advertentie

Hajiyev sprak zijn zorgen uit over PKK terroristen die als vooruitgeschoven troepen de Armeense strijdkrachten verdedigen. Ook zou Armenië passagiersvliegtuigen gebruiken voor het transporteren van wapens en munitie onder het mom van humanitaire hulp. “Ze vermoorden daar Azerbeidzjaanse burgers mee. Dit zou onderzocht moeten worden door internationale media,” aldus Hajiyev.

Over de relaties met Turkije, zegt Hajiyev dat de diplomatieke en morele steun van Turkije voor Azerbeidzjan plaatsvindt op basis van internationaal recht en dat de samenwerking op het gebied van defensie tussen beide landen niet inhoudt dat een derde land betrokken is bij het conflict.

Het grensconflict tussen Azerbeidzjan en Armenië laaide 27 september op toen Armeense troepen Azerbeidzjaanse burgers en militairen aanvielen. De Armeense bezetting van Nagorno-Karabach begon in 1991 en leidde tot etnische zuiveringen zoals in Khojaly (Hocali), waar Armeense troepen met behulp van het 366e Russische regiment het plaatsje binnenvielen en 613 burgers, waarvan 63 kinderen, 106 vrouwen en 70 ouderen op gruwelijke wijze vermoordden en post mortem verminkten. Intussen zijn er vier VN veiligheidsraad resoluties en twee resoluties van de Algemene Vergadering van de VN aangenomen waarin wordt geëist dat Armenië haar bezettingsmacht terugtrekt uit Azerbeidzjaans grondgebied. Per donderdag heeft Azerbeidzjan rond de 16% van Nagorno-Karabach bevrijd. Op een klein gebied na, is de grens tususen Nagorno-Karabach en Iran volledig in handen gekomen van Azerbeidzjan.

Achtergronden: “Assassins of Diplomats, Armenian Secret Army of Terror” (+/-25 min.)

AA/DailySabah/Center for Eurasian Studies/Dutchturks