Home Nieuws Terreurgroep PKK valt Koerdische Peshmerge aan

Terreurgroep PKK valt Koerdische Peshmerge aan

De terreurgroep PKK valt Koerden in Irak aan vanuit Syrië. Dat zegt de premier van de Koerdische Autonome Regio (KRG) in Irak, Masrour Barzani. Volgens zowel KRG als de centrale regering in Irak is de aanwezigheid van de terreurgroep PKK nu of in de toekomst niet legitiem. In oktober hebben Baghdad en Erbil de Sinjar Overeenkomst getekend waarin de partijen zich committeren om de terreurbeweging PKK uit Sinjar en de regio te verdrijven.

Barzani zegt dat een groep PKK-terroristen (YPG in Syrië) op illegale wijze KRG in Irak probeerden binnen te dringen vanuit Syrië, maar in overeenstemming met wetten en grensbeschermingsvoorschriften werden geweigerd door de veiligheidstroepen. Daarop heeft de Syrische tak van de terreurgroep PKK, de YPG, de lokale Peshmerge-eenheden aangevallen met zware wapens. De Peshmerge konden de YPG-terroristen uiteindelijk weren en terugdrijven.

Global Coalition

Barzani veroordeelt de aanval van de YPG en roept de Global Coalition, waarin de VS samenwerkt met de terreurgroep PKK, om hen ervan te verzekeren dat de YPG deze agressieve daad niet herhaalt. “Het kan niet worden toegestaan dat de YPG buitenlandse hulp uitbuit om aanvallen uit te voeren op ons territorium. Een herhaling zou beschadigend zijn voor regionale veiligheid,” aldus Barzani.

Pençe-Kaplan

Turkije trekt samen met Irak en de KRG op tegen de terreurbeweging PKK. In het noorden van Irak voert het Turks leger sinds enige tijd de Pençe-Kaplan operatie uit om de PKK uit het bergachtige gebied te verdrijven. De juridische basis voor operaties in noord-Irak is gelegd in clausules van het grensverdrag van 5 juni 1926, het bilaterale verdrag van 29 maart 1946 en het veiligheidsprotocol van 15 oktober 1984. Sinds oktober implementeren KRG en Irak de Sinjar Overeenkomst, die onder auspiciën van de VN is getekend, en waarin er geen enkele andere andere veiligheidstroepen in Sinjar en de regio zullen worden togestaan dan de Iraakse.