Home Nieuws Terreurbewegingen groeien als kool in Duitsland

Terreurbewegingen groeien als kool in Duitsland

Volgens het jaarlijkse inlichtingenrapport van de binnenlandse veiligheidsdienst BfV in Duitsland is het aantal terreursympathisanten van de PKK in een jaar tijd gegroeid van 14.000 naar 14.500.

Advertentie

Het aantal leden of aanhangers van de gewelddadige terreurbeweging PKK in Duitsland is volgens het meest recente inlichtingenrapport van de BfV gegroeid van 14.000 naar 14.500. In het rapport wordt de PKK omschreven als “PKK is nog steeds de grootste extremistische organisatie van buitenlanders in Duitsland, wat betreft aanhangers en efficiëntie“.

Terreurgroep PKK heeft volgens het rapport meer dan €14 miljoen opgehaald in Duitsland en €25 miljoen door heel Europa, in een reeks van “Campagnes”. Campagnes worden door de PKK Kampanya genoemd en zijn bedoeld om onder dwang geld af te persen van de Koerdische gemeenschap en Koerdische en Turkse ondernemers.

Volgens de BfV heeft de PKK haar naam meerdere malen gewijzigd in Duitsland voor het verbeteren van haar imago, maar zouden de organisaties in Europa nog steeds gerund worden door het leiderschap van de terreurbeweging PKK in de Kandil-bergen in Noord-Irak.

Ook in Nederland is de terreurbeweging PKK actief onder verschillende rechtsvormen. In 2015 riep de politie in Nederland nog op om melding te maken van activiteiten van de terreurbeweging: “De politie weet dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK jaarlijkse geld inzamelt tijdens de zogeheten Kampanya. Deze inzamelingsactie gaat vaak gepaard met afpersing en geweld. Dat is strafbaar in Nederland. Daarom tolereert de politie deze praktijken niet,” schreef de politie op haar website. Later verdween deze oproep van de website.

Volgens één van de oprichters van de terreurbeweging PKK, Mehmet Sukru Gulmus, heeft de PKK zelfs een eigen belastingdienst en trainingskampen in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Andere terreurgroepen in Duitsland zijn de extreemlinkse DHKP-C met 650 leden, TKP/ML met 1.300 leden en MLKP met 600 aanhangers. Hoewel Duitsland FETÖ (Fethullahistische Terreurorganisatie) niet erkent als een organisatie met een terroristisch oogmerk, zijn er in de afgelopen twee jaar ruim 14.000 mensen aangekomen in Duitsland met vermeende banden met de sekte.