Home Nieuws Terreurbeweging PKK vermoordt moeder en 11 maanden oude baby in Hakkari

Terreurbeweging PKK vermoordt moeder en 11 maanden oude baby in Hakkari

De terreurbeweging PKK heft dinsdag een moeder en haar 11 maanden oude baby vermoord in het zuidoosten van Turkije, bij Hakkari.

Advertentie

Nurcan Karakaya was op bezoek bij haar man, die werkzaam is op de militaire basis in Hakkari en keerde terug naar huis samen met haar zoontje van 11 maanden oud, toen PKK-terroristen een vooraf geplantte bermbom lieten afgaan.

Nurcan Karakaya overleed ter plekke, terwijl de baby, Mustafa Bedirhan Karakaya, zwaargewond werd afgevoerd naar het ziekenhuis. De jonge baby overleefde zijn verwondingen niet en overleed.

Het Turks leger is een grootschalige anti-terreuroperatie in de regio begonnen na de aanslag.

Ook in Nederland is de terreurbeweging PKK actief onder verschillende rechtsvormen. In 2015 riep de politie in Nederland nog op om melding te maken van activiteiten van de terreurbeweging: “De politie weet dat de Koerdische Arbeiderspartij PKK jaarlijkse geld inzamelt tijdens de zogeheten Kampanya. Deze inzamelingsactie gaat vaak gepaard met afpersing en geweld. Dat is strafbaar in Nederland. Daarom tolereert de politie deze praktijken niet,” schreef de politie op haar website. Later verdween deze oproep van de website.

Terreurgroep PKK heeft volgens een recent Duits inlichtingenrapport meer dan €14 miljoen opgehaald in Duitsland en €25 miljoen door heel Europa, in een reeks van “Campagnes”. Campagnes worden door de PKK Kampanya genoemd en zijn bedoeld om onder dwang geld af te persen van de Koerdische gemeenschap en Koerdische en Turkse ondernemers. Ook in Nederland is de terreurbeweging actief in de drugs- en mensenhandel, georganiseerde misdaad en bedient het zich van afpersing, intimidatie, fraude met gas- en energiemeters en gewelddadigheden tegen andersdenkenden. Vooral Koerden die gedwongen worden om een deel van hun inkomsten af te staan aan de PKK, hebben te lijden onder de terreurgroep. Dit beeld wordt bevestigt door één van de oprichters van de terreurbeweging PKK, Mehmet Sukru Gulmus, die aangeeft dat de PKK een eigen belastingdienst en trainingskampen in Nederland, Duitsland en Frankrijk heeft.