Home Nieuws Terreuraanslag in Turkije eist ten minste 18 doden

Terreuraanslag in Turkije eist ten minste 18 doden

Bij een terreuraanslag in het zuidoosten van Turkije zijn zondagochtend tenminste 18 doden gevallen.

Advertentie

De bomaanslag werd gepleegd met een autobom in de buurt van een politiecontrolepost in Semdinli’s Durak district. Bij de aanslag kwamen zeker 10 militairen en 8 burgers om het leven, en raakten 36 mensen gewond. De aanslag is nog niet opgeëist, maar heeft volgens experts het handelsmerk van de terreurbeweging PKK.

De aanslag werd volgens premier Binali Yildirim gepleegd door een zelfmoordenaar in een voertuig dat gevuld was met naar schatting 5.000 kilogram aan explosieven, en die zich bij een drukke politiecontrolepost liet ontploffen. De explosie liet ook een diepe krater achter op de plek van de aanslag, dat zo’n 20 kilometer van het hoofdkantoor van de politie in de regio is gevestigd.

PKK-kopstukken beëindigden in juli 2015 eenzijdig het staakt-het-vuren met de Turkse regering en riepen op tot een burgeroorlog en tot het etnisch zuiveren van Turkije. Sindsdien wordt Turkije geteisterd door terreuraanslagen van de PKK, waarbij zowel burgers als militairen om het leven komen.

De PKK wordt door de EU, VS, Canada, Australië en Turkije erkend als een terreurbeweging en is verantwoordelijk voor meer dan 40.000 doden. De activiteiten van de terreurbeweging worden voornamelijk gefinancierd door drugs- en mensenhandel, verkoop van propagandamateriaal, afpersing en andere illegale constructies waarmee de beweging actief is in west-Europa.

In verschillende Nederlandse steden krijgen sympathisanten van de terreurbeweging PKK vrij spel. Zo hadden de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag er geen moeite mee om optochten en stands toe te staan met vlaggen van de terreurbeweging PKK. PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb verdedigde zelfs het recht van terreurverheerlijkers om geheel tegen de wet in te mogen demonstreren in zijn stad.