Home Nieuws Terreuraanslag Gaziantep op Koerdische bruiloft eist tientallen levens

Terreuraanslag Gaziantep op Koerdische bruiloft eist tientallen levens

De terreuraanslag op een Koerdische straatbruiloft in Gaziantep heeft tot dusver aan 30 mensen het leven gekost. 94 mensen raakten gewond, volgens een verklaring van de gouverneur van Gaziantep.

Advertentie

De Turkse vice-premier Mehmet Simsek heeft zich in sterke bewoordingen geuit na de aanslag zaterdagavond op een bruiloft in de miljoenenstad.

“Hier wordt een groot spel gespeeld tegen Turkije. Dit is geen afzonderlijke gebeurtenis. De PKK, ISIS en FETÖ hebben beurtelings Turkije tot doelwit gemaakt. Ze zien hier hoe Koerden, Turken, Arabieren, Soennieten en Alevieten samenleven. Deze stad is een voorbeeld voor de wereld, en dat willen zij verstoren,” aldus Mehmet Simsek.

-Op de vraag “Het is een plek waar veel Koerden samenkomen, u bent zelf ook een Koerd, het is een zorgvuldig uitgekozen locatie, wat zegt u hierover?”, van een journalist, antwoordt Simsek:
“Vrienden, deze gebeurtenissen zijn geen afzonderlijke gebeurtenissen, maar een reeks geplande gebeurtenissen en pogingen om de rust in Turkije te verstoren. Ze zien een stad waar vrede en rust heerst. Gaziantep is een voorbeeld voor de wereld. Deze stad heeft 350.000 Syrische vluchtelingen opgevangen zonder problemen. Ze willen de rust in Turkije verstoren en ze willen de Turkse opkomst in de globale race naar modernisering tegenhouden. Gaziantep is ook één van de groeimotoren van de Turkse economie. Hier wordt een groot spel gespeeld, maar we moeten solidair zijn en samenwerken hiertegen. Turkije komt hier wel uit”.

De vice-premier kon nog niet reageren over wie de daders zijn van de aanslag. Verschillende bronnen wijzen in de richting van een ISIS-zelfmoordaanslag.