Home Nieuws Tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ door Atlas Cultureel Centrum

Tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ door Atlas Cultureel Centrum

In Cultuur Centrum ‘t Klooster in Rotterdam is vanaf 4 november 2019 een tentoonstelling over ‘50 jaar migratie in Nederland’ te zien. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Griekenland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang.

Advertentie

De eerste generatie gastarbeiders heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Fordfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver en de scheepsindustrie in Rotterdam werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit zo sterk geworden als die nu is.

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe de mensen wonen, het familieleven, het taalgebruik en de sociaal-culturele diversiteit. Atlas Cultureel Centrum wil in het kader van 50 jaar migratie in Nederland landelijk diverse programma’s organiseren. Bezoekers kunnen zich met hulp van onder andere muziek, theater, culinaire avonden, literaire avonden, educatieve programma’s en lezingen en dialoogbijeenkomsten verdiepen in de geschiedenis, cultuur en bewoners van elk land.

Volgens initiatiefnemer Sahin Yildirim heeft de eerste generatie zowel financieel als cultureel ‘enorm’ bijgedragen aan Nederland. “We hebben het nu in Nederland over een vierde generatie. Dat zijn mensen die hier geboren en getogen zijn, mensen die vrijwilligerswerk doen of lid zijn van een politieke partij. Ze doen volledig mee in de samenleving en zijn in elke sector vertegenwoordigd. Maar voor de eerste generatie is geen aandacht meer, terwijl zij de pioniers waren. De meeste van deze ‘gastarbeiders’ zijn gepensioneerd en/of er is sprake van gezondheidsproblemen. Wij willen met dit project de verhalen van de pioniers vastleggen en overdragen aan nieuwe generaties.

Heb jij archiefspullen thuis?
In samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, Stadsarchief Amsterdam, Haags Gemeentearchief en Het Utrechts Archief willen wij graag een collectie archief- en fotomateriaal van de eerste generatie arbeidsmigranten verwerven. In het archief blijft deze geschiedenis bewaard voor de toekomstige generaties. Heeft uw vader, moeder, oma en/of opa originele foto’s van toen en/of negatieven van het nieuwe leven? Neem dan gerust contact op met bovenstaande organisaties of neem de spullen mee naar de opening van de fototentoonstelling in uw stad. De medewerkers zullen u ter plekke verder helpen.

Oral history
De tentoonstelling wordt ‘divers en kleurrijk, net als het land zelf’ en zal bekende en onbekende kanten van Nederland laten zien. Atlas Cultureel Centrum krijgt hiervoor hulp van landelijke organisaties. ‘Oral history’ (geschiedenis die mondeling is doorgegeven) zal een belangrijke rol krijgen in de expositie.