De Union of European Turkish Democrats zegt in een persverklaring dat de extreemrechtse krant De Telegraaf de UETD ten onrechte beschuldigt van een poging om de Nederlandse politiek te infiltreren. Telegraaf-verslaggever Jan-Willem Navis zou onder andere verklaringen uit zijn verband gerukt hebben.
UETD betreurt de tendentieuze aard van de berichtgeving en neemt krachtig afstand van de suggesties die in dat verband worden geschetst.
Verklaring UETD:
De Unie van Europese Turkse Democraten Nederland (hierna: UETD) heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de inhoud van het gisteren in De Telegraaf verschenen artikel “Nederturken klaarstomen voor carrière”. In het artikel wordt bericht dat de UETD “speciale klasjes” organiseert voor kandidaten die een politieke carrière in Nederland ambiëren, waarvan inmiddels “een flink aantal” bovendien op de kieslijsten zou staan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De UETD betreurt de tendentieuze aard van deze berichtgeving en neemt krachtig afstand van de suggesties die in dat verband worden geschetst.
De Telegraaf sprak tijdens een UETD-ontbijtbuffet op zondag 11 maart met UETD-secretaris Mustafa Aslan over de op Nederland gerichte activiteiten van de UETD. Daarop antwoordde de secretaris dat de vereniging onder andere politieke workshops organiseert voor jongeren. De UETD schrijft in haar statuten dat het zich ten doel stelt de “participatie en emancipatie” van Turkse Nederlanders te bevorderen en de workshops dienen dan ook geheel in dat kader te worden bezien. Tijdens de workshops komen onderwerpen aan de orde zoals de staatsvorm van Nederland, de werkingen van de Staten-Generaal, en het Nederlandse kiesstelsel. Door de Nederlandse politiek beter te begrijpen, leren Turks- Nederlandse jongeren tijdig over zaken als hun passieve en actieve kiesrecht, zodat de ondervertegenwoordigde Turks-Nederlandse gemeenschap goed kan worden gerepresenteerd.
De Telegraaf vroeg daarop of er ook kandidaten op de kieslijsten bij de gemeenteraadsverkiezingen staan die hebben deelgenomen aan de workshops, waarop Aslan antwoorde dat het “best mogelijk is” dat een enkeling aan de workshops heeft deelgenomen. Deze uitspraak is vervolgens uit zijn verband gehaald en verbonden met een vermeende “zegen” van UETD Nederland-voorzitter Turan Atmaca aan de in Rotterdam en Den Haag actieve partij NIDA. Daarmee wordt ten onrechte de indruk gewekt dat de UETD ‘infiltreert’ in de Nederlandse politiek voor de AK Partij van president Erdogan.
Tot slot benadrukt de UETD Nederland dat het haar goede intenties soms met tendentieuze en ronduit lasterlijke publiciteit geconfronteerd ziet worden. De UETD is van mening dat de pers, van beide kanten van het politieke spectrum, de verantwoordelijkheid heeft om gepercipieerde feiten grondig te onderzoeken alvorens deze worden gepubliceerd en suggestieve berichtgeving te vermijden.