Home Nieuws Telegraaf publiceert lasterlijk kulverhaal over vrijdagpreek in moskeeën

Telegraaf publiceert lasterlijk kulverhaal over vrijdagpreek in moskeeën

Het rechtse sensatieblad De Telegraaf publiceerde vrijdag een kulverhaal over de vrijdagpreek die in moskeeën in Nederland zou worden gehouden. Silvan Schoonhoven, naar eigen zeggen “Verslaggever terrorisme en veiligheidsdiensten bij De Telegraaf”, schreef vrijdag dat een preek vol oorlogszuchtige taal wordt gedicteerd vanuit Ankara om in Nederlandse moskeeën te worden voorgelezen.

Advertentie

Ook GeenStijl van hetzelfde moederbedrijf als de voormalige collaboratiekrant publiceerde een artikel over de kwestie, waarin Tweets zijn opgenomen van Carel Brandel, die pas laat in de middag opmerkte dat de preek niet in Nederlandse moskeeën wordt gehouden, maar in Turkije. Brendel Tweet een passage en linkt daarbij aan de Turkse krant BirGün, die onlangs nog haar excuses aanbood voor een redacteur die de terreurorganisatie PKK bekritiseerde om haar vervolgens uit de laan te sturen.

Schoonhoven schrijft, wellicht om zich in te dekken, in zijn artikel dat het “Nog niet duidelijk is of de Nederlandse imams het dictaat gaan uitspreken“. “Het volgen van de lijn uit Ankara is wel gebruikelijk“, vervolgt hij. ISN stelt in een persverklaring dat de berichten die zijn gepubliceerd over de preek pertinent onjuist zijn.

Islamitische Stichting Nederland stelt sinds 2016 haar eigen vrijdagpreken op en dat het staand beleid is dat de aangesloten 145 moskeeën de door ISN uitgegeven vrijdagpreken voordragen. De thema’s van de vrijdagpreken staan altijd in het teken van vrede, respect en verdraagzaamheid. Afwijkende keuzes bij individuele lokale moskeeën, bijvoorbeeld door een lokale gebeurtenis, zijn keuzes die lokaal worden gemaakt.

ISN zegt dat de feiten erop wijzen dat de bewuste mediaorganen hun nieuwsartikelen manipulatief, onzorgvuldig en op niet-objectieve wijze hebben vervaardigd en daramee onprofessioneel hebben gehandeld. ISN herkent zich niet in de geschetste berichtgeving en beschouwt deze dan ook niet anders dan laster vanuit islamofobische hoek.