Home Entertainment Tech – Facebook na het overlijden, belangrijke wijzigingen!

Tech – Facebook na het overlijden, belangrijke wijzigingen!

Voortaan kan iedereen beslissen wat er met zijn of haar Facebookaccount gebeurt na het overlijden.

Advertentie

Wereldwijd de meest populaire sociale netwerksite Facebook heeft besloten om gebruikers de mogelijkheid te geven een “Facebookerfgenaam” te kiezen, de zogeheten “Legacy contact”. Ook kan een gebruiker voor de complete verwijdering van zijn Facebookaccount kiezen.

De “legacy contact” of gekozen beheerder mag de profielfoto van een overleden wijzigen en een bericht delen die bovenaan de Facebookpagina komt te staan. Ook kan de gekozen beheerder vriendschapsverzoeken accepteren of afwijzen.

Eerder werd bij het vernemen van iemands overlijden het Facebook profiel van de overledene bevroren, wat bij sommige nabestaanden die de online aanwezigheid van hun overleden dierbare wilden wijzigen, tot ergernissen leidde. De nieuwe keuzemogelijkheid zal op donderdag 13 februari 2015 van kracht zijn in Amerika, andere landen volgen daarna.

Google werd in 2013 het eerste internetbedrijf die nabestaanden van een overledene de mogelijkheid tot het “inactief account managerschap” van Gmail, Cloud storage en andere services gaf.

Facebook wil hiermee nabestaanden de mogelijkheid geven om een account van een overledene om te dopen tot een soort digitaal grafsteen. De gekozen beheerder mag een statusupdate schrijven die bovenaan het “in memoriam” Facebookprofiel zichtbaar zal zijn, de profielfoto wijzigen en zelfs reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken gericht aan de het profiel van de overledene.

Als de gekozen beheerder vooraf de juiste toestemming heeft, kan hij of zij ook een archief van statusupdates en/of foto’s van de overledene downloaden, maar niet de inhoud van privéberichten. Alles is optioneel. Dus wanneer je niets doet en Facebook krijgt door dat je bent overleden, dan wordt je account simpelweg bevroren met dezelfde privacysettings zoals je voor het laatst hebt ingesteld en omgezet in wat het noemt een herdenkingsprofiel. Tot dusver heeft Facebook dit bij honderdduizenden accounts gedaan. Zoals voorheen zal Facebook geen advertenties tonen op herdenkingsprofielen.

Als gekozen beheerder kun je niet alles op het account van de overledenen beheren. Zo kan een beheerder geen wijzigingen aanbrengen op bestaande statusupdates of op wat zijn of haar vrienden op de pagina hebben gepost. Als je bijvoorbeeld in leven een foto hebt geüpload, die er beschamend uitziet, dan kan de gekozen beheerder daar niets aan veranderen. Een gekozen beheerder heeft ook niet de mogelijkheid om je gehele account te verwijderen.

Om je “Legacy Contact” te kiezen ga je naar Settings en kies je Security en dan Legacy Contact onderaan de pagina – identiek op zowel de website als de mobiele versie. Daar kun je een bestaande Facebookvriend (met andere woorden, alleen iemand die al in je sociale netwerk zit), geef die persoon toestemming om een archief met je data te downloaden of kies ervoor om je account te laten verwijderen na je overlijden. Let op: je kunt maar één persoon selecteren – en geen vervanger – dus partners die vaak samen reizen zullen een moeilijke knoop moeten doorhakken met betrekking tot hun “Legacy Contact”. Woordvoerder voor Facebook Jodi Seth zegt dat Facebook reeds aan het nadenken is over de mogelijkheid tot een vervangende beheerder in het geval de overledenen en de aangewezen beheerder tegelijk of vlak na elkaar overlijden.

Facebookleden kunnen hun aangewezen beheerder op ieder moment wijzigen, maar na je overlijden is het voor de aangewezen beheerder niet meer mogelijk om de verantwoordelijkheid van het beheerderschap door te schuiven naar iemand anders.

Als je geen “Legacy Contact” op Facebook kiest, maar een digitale erfgenaam kiest, zal Facebook die persoon als “Legacy Contact” aanwijzen.

Legacy Contact1