Home Nieuws Syrische vluchteling vindt grote som geld in gedoneerde kledingstuk en retourneert het

Syrische vluchteling vindt grote som geld in gedoneerde kledingstuk en retourneert het

Een Syrische vluchteling die in het asielzoekerscentrum in Venlo verblijft, vond een grote som geld in een broek die was gedoneerd door een Turkse Venlonaar via een kledinginzamelingsactie van Stichting Be AID Nederland.

Advertentie

De eigenaar van het geld werd donderdag gevraagd of hij kledingstukken kon missen aan vluchtelingen, waaraan hij vrijwel meteen gehoor gaf. Op vrijdag werden deze langs gebracht bij de organisatie, waarna het uitdelen begon.

De broek in kwestie, afkomstig van een Turkse Venlonaar, zat onderin een koffertje met toiletartikelen en ongebruikte luiers, die van AZC naar AZC reisde. De koffer die niemand wilde hebben, werd uiteindelijk aangenomen door een Syrische vluchteling die de som met geld ontdekte. Een andere Syrische man die al langer in Nederland woont, bemiddelde om het geld bij de eigenaar te brengen. In een telefonisch onderhoud met DutchTurks verklaart de man: “De man die het geld vond en terugbracht wilde geen geld aannemen. Hij stond erop”.

De man, die het geld in de achterzak vond, twijfelde geen moment en probeerde de eigenaar van het geld te achterhalen. De man, vader van 3 kinderen uit Damascus, verloor alles en had zelf geen beltegoed om contact te leggen met iemand van de organisatie. Na tien euro geleend te hebben van een vriend, waar hij beltegoed van kocht, contacteerde hij Stichting Be AID en vertelde hen over de ontdekking.

Het geld is inmiddels geretourneerd aan de eigenaar.

De Syrische en Turkse Venlonaar kwamen maandagavond bijeen in een moskee in Cuijk, spraken met elkaar en dronken thee. De twee wisselden uiteindelijk nummers uit om contact te blijven houden en met elkaar op stap te gaan.

De broek waar het geld uit afkomstig was, wordt ingelijst en geveild en met de opbrengst van de verkoop wordt een goed doel gesteund.