Home Samenleving en Religie Syrische vluchteling die belaagd werd: “Dialoog is de oplossing”

Syrische vluchteling die belaagd werd: “Dialoog is de oplossing”

De Syrische Eiad Hashem (28) schrok ervan toen het hem voor een tweede keer in een week tijd overkwam. Een boze jongeman die hem zonder aanleiding de huid vol schold. “Fuck de police, they don’t like you either” krijgt hij te horen nadat hij tegen zijn belager zegt dat hij naar de politie zal stappen met de beelden die hij aan het filmen is. Het filmpje verscheen gisteren op Facebook, waar het inmiddels meer dan 200.000 keer is bekeken.

Advertentie

Eiad is sinds anderhalf jaar in Nederland en is gevlucht uit Syrië, Damascus om precies te zijn. Eiad is een fanatieke bodybuilder en bokser, zoals te zien in veel van zijn youtube-filmpjes. Hij is Nederland en Nederlanders dankbaar voor de opvang die hij heeft mogen krijgen. Tegenover DutchTurks.nl doet hij zijn verhaal.

Wat gebeurde er voorafgaand aan het moment waarop je de video opnam?
Ik volg sinds enige tijd een taalcursus Nederlands, zodat ik aan mijn opleiding kan beginnen om tandarts te worden, iets wat ik in Syrië ook voor ogen had, voordat ik vluchtte. In de pauzes en na school ga ik met een vriend meestal naar de bibliotheek om daar verder te studeren. Vorige week had ik een zelfde soort aanvaring met deze jongeman, die soortgelijke dingen tegen mij riep. Ik schrok ervan en wist niet precies hoe ik moest reageren. Toen het gisteren nog een keer gebeurde, besloot ik om het te filmen, zodat ik videobewijs heb en ermee naar de politie kan stappen.

De man in beeld reageert op jouw vraag “What do you want to do, do you want to kill me?” met “I would love to do that, but it’s not possible.” Wat doet dat met je?
Ik ben juist gevlucht uit Syrië om niet vermoord te worden. De mensen zien vaak negatieve dingen in de media over vluchtelingen en ik kan me voorstellen dat wanneer je alsmaar dat beeld krijgt voorgeschoteld van vluchtelingen, je ze op een gegeven moment de schuld van van alles gaat geven. Deze man weet niet beter, dan dat wij vluchtelingen slechte mensen zijn. Kijk, ik ben hier gekomen, nadat mij geen keuze is gelaten. Twee hoogopgeleide neven van mij zijn vermoord in Syrië. Twee neven die niets met de oorlog te maken wilden hebben leven nu niet meer. Ik ben hier gekomen omdat ik niet dood wil, niet omdat ik heel graag in Europa of in de droom die Europa heet wilde leven. De beledigingen deden me wel ineenkrimpen, maar ik ben een moslim en de koran schrijft mij voor in Soerah Al-Imraan 3:134 “Zij, die in voorspoed en in tegenspoed goed doen en zij die woede onderdrukken en mensen vergeven; Allah heeft hen die goed doen, lief.” Als hij mij of andere mensen had aangevallen, had ik mezelf uiteraard verdedigd en had ik anders gereageerd, maar zolang het bij woorden blijft, dienen we geduld te betrachten. Dat is wat mijn religie mij voorschrijft.

Ga je aangifte doen tegen de man?
Ik heb een afspraak gemaakt om aangifte te doen en kon vandaag terecht, maar ik denk eerlijk gezegd dat hij door alle reacties op zijn scheldpartij, ook met name van Nederlanders, spijt heeft. Tenminste, dat hoop ik wel. Ik krijg heel veel reacties van Nederlanders die me steunen en die deze man veroordelen en me complimenteren om het feit dat ik zo geduldig ben gebleven. Dat doet me goed. Ik zou de jongen die mij uitscheldt liever willen spreken over waarom hij zo boos is. Het is absurd dat het uitgelegd moet worden, maar we zijn niet zoals de media een beeld van ons schetsen. We zijn geen ISIS-terroristen die hier zijn gekomen, om problemen te veroorzaken. We vluchten juist voor hen. Zoals ik al zei, mijn twee neven die groter en sterker zijn dan mij, en die niet wilden vechten in de burgeroorlog in Syrië, zijn koelbloedig vermoord. Zij waren tegen de oorlog en zijn toch vermoord. Je kunt er niets tegen doen. Als ik in Syrië was gebleven, was ik of vermoord of gedwongen in het leger te gaan en te vechten tegen mijn eigen volk. Er zijn teveel facties, groepen die elkaar uitmoorden. ISIS zegt bijvoorbeeld dat ze islam zijn, maar ze doen alles wat islam verboden heeft. Assad doet precies hetzelfde.

Wat nu?
Ik zou de jongen op beeld graag willen uitnodigen om samen met mij iets te drinken en in gesprek te gaan met me. Als we van tevoren kunnen afspreken dat hij mij en mijn geloof niet gaat uitschelden, dan komen we een heel eind. Ik geloof niet dat hij een slecht mens is, maar gewoon boos is. Als je met boze mensen praat en naar hen luistert, dan kom je een heel eind. Als iemand je bijvoorbeeld een ezel noemt, kun je hem uitleggen dat je geen staart hebt en geen hoeven en hem op een rationele manier laten zien dat zijn beledigingen nergens op gebaseerd zijn. Ik wil ook niet dat hij gehaat wordt en zijn vrienden hem verlaten. Ik zou dolgraag met hem willen praten en hem de beledigingen vergeven. En zo niet, dan moet de rechter maar bepalen of hij in strijd heeft gehandeld met de wet.

Eiad Hashem is 28 en woont al anderhalf jaar in Nederland. Hij heeft in die periode in acht verschillende opvangcentra gezeten en heeft nu woonruimte in Weert toegewezen gekregen. Hij heeft een Facebookpagina.