Home Nieuws Sympathisanten terreurgroep PKK die islamitisch-Koerdische jongeren vermoordden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen

Sympathisanten terreurgroep PKK die islamitisch-Koerdische jongeren vermoordden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen

In het proces tegen de sympathisanten van de terreurbeweging PKK die tijdens de Kobani-betogingen in Diyarbakir Koerdische jongeren hebben vermoord die op dat moment vlees aan het uitdelen waren aan arme gezinnen voor het offerfeest, zijn de daders veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.

Advertentie

Vier jonge mannen die voor een welzijnsorganisatie werkten, Yasin Börü, Hasan Gökgöz, Ahmet Hüseyin Dakak en Riyat Güneş, werden vermoord terwijl ze voedselhulp rondbrachten aan de armlastigen in Diyarbakir, waar overwegend veel Koerden wonen. De moorden vonden plaats op 7 oktober 2014, één dag voordat groepen geaffilieerd aan de PKK de straten opgingen om te protesteren.

Börü en zijn vrienden komen uit conservatieve Koerdische families, wat hen tot een potentieel doelwit voor de PKK maakt, die islamitische Koerden vaak als vijanden zien. Terwijl ze vlees aan het uitdelen waren van het offerfeest aan arme gezinnen, werden ze staande gehouden door een pro-PKK menigte. De wanhopige tieners ontvluchtten het gebied, zochten onderdak in een appartement, maar de menigte omsingelde al snel het gebouw en begon de ongewapende groep aan te vallen. Volgens verklaringen zouden Börü, Gökgöz, Dakak en Güneş hevig mishandeld, gemarteld, beschoten en neergestoken zijn, voordat ze van de bovenste verdieping van het gebouw naar beneden werden gegooid.

Bij de rechtszitting in Ankara zijn 16 van de 41 verdachten die terechtstonden, veroordeeld voor het monsterlijk en mishandelend doden en het pogen tot verstoren van de territoriale integriteit van de Turkse staat, tot elk vijf keer levenslange gevangenisstraffen en twee keer levenslange gevangenisstraffen.

De vader van de vermoorde Yasin Börü, die al 16 rechtszittingen heen en weer pendelt tussen huis en rechtbank, zegt dat de veroordeling lang op zich heeft laten wachten. “Het was beter geweest als ook de mensen die hebben aangezet tot deze daad veroordeeld waren geweest”, maar zegt dat hij “Enigszins is opgelucht” met deze uitspraak. “Laat hen maar hun straf uitzitten in de gevangenis”, aldus Fikri Börü.

Anadolu Ajansi / DutchTurks