Home Entertainment Studie beweert dat Ieren afstammen van “Turkse boeren”

Studie beweert dat Ieren afstammen van “Turkse boeren”

Foto: Wikimedia commons

Een studie van de Universiteit van Leicester heeft uitgewezen dat veel Ierse mannen hun wortels kunnen traceren naar Turkije. Het onderzoek, dat al enige tijd oud is, waarbij men zich gericht heeft op het Y-chromosoom dat van vader op zoon doorgegeven wordt, wijst uit dat boeren ongeveer 6000 jaar geleden aankwamen in Ierland vanuit wat nu Turkije is.

Advertentie

Volgens het onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Leicester, stamt vijfentachtig procent van de Ierse mannen af van boeren uit het Midden-Oosten en in het bijzonder van mannen uit wat tegenwoordig Turkije is.
De overgang van jagen en verzamelen naar landbouw was cruciaal in de menselijke ontwikkeling. Verhoogde voedselproducties betekenden dat de populaties konden groeien.

In Groot-Brittannië heeft 60-65 procent van de bevolking het Turkse genetische patroon, terwijl het in delen van het Iberisch schiereiland bijna hetzelfde als in Ierland is. Het onderzoek is in tegenspraak met wat eerder werd gedacht over de Ierse genealogie, namelijk dat jager-verzamelaars uit Spanje en Portugal die de IJstijd overleefden de genetische voorouders van de Ieren waren.

“We zeggen dat de meesten van de originele jager-verzamelaar mannelijke bevolking in Ierland waarschijnlijk werden vervangen door de binnenkomende agrarische bevolking”, zegt Mark Jobling van de University of Leicester.Lees ook: 

1. Bedank het Ottomaanse Rijk voor de Taco die je eet
2. Acteur The Wolverine blijkt kleinkind van een Ottomaan, een Turk
3. Zonder ons geen Nederland: de rol van moslims tijdens de Nederlandse Opstand
4. Brief: Gallipolli! Gelibolu! Een slag van de Oemmah

Help DutchTurks.nl groeien door onze artikelen te delen.