Home Nieuws Student uit Nieuw-Zeeland loopt moskee in Rotterdam binnen met bos bloemen

Student uit Nieuw-Zeeland loopt moskee in Rotterdam binnen met bos bloemen

Een ontroerend moment uit een item van filmmaker Salaheddine Benchikhi in de Essalam Moskee in Rotterdam. Terwijl Benchikhi beelden neemt in de moskee en reportages afneemt, loopt een betraande student de moskee binnen met een bos bloemen. De student komt uit Nieuw-Zeeland en wil zijn medeleven betuigen met de moskeegangers na de verschrikkelijke terreuraanslag op een moskee in Christchurch door een rechtsextremist.

Advertentie

Ongeveer halverwege de aflevering komt een jongen binnengelopen met een bos bloemen in zijn hand. Met betraande ogen staat hij Benchikhi te woord: “Ik kom uit Nieuw-Zeeland en ik heb een paar bloemen gekocht voor de mensen daar. En ik weet niet wat ik kan doen, maar ik moet iets doen voor de mensen daar. En dat is het“. Benchiki stapt uit zijn rol als interviewer en omhelst de jongen. Ook anderen geven de jongeman een knuffel en verwelkomen hem.

Even later komen een vrouw en haar zoon aangelopen, ook met bossen bloemen bij zich. De vrouw is zichtbaar ontdaan en vertelt dat ze moest huilen en het verschrikkelijk vond. “Nu is het onze beurt om bloemen uit te delen en te zeggen ‘We houden van jullie’,” zegt haar zoon. Over de zinloze terreur die aan 49 mensen het leven kostte rest bij haar de vraag ‘Heel erg, waarom?’.

Fragment vanaf 3:36 minuten: