Home Nieuws Strenge Corona-maatregelen Nederland: alle evenementen afgelast

Strenge Corona-maatregelen Nederland: alle evenementen afgelast

Het kabinet heeft donderdagmiddag strenge maatregelen aangekondigd om de wereldwijde Corona-uitbraak het hoofd te kunnen bieden. De maatregelen gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 en in ieder geval tot 1 april 2020. Diyanet in Nederland heeft aangekondigd dat er bij de aan haar verbonden moskeeën voorlopig geen vrijdaggebed plaatsvindt tot nader order.

Advertentie

De maatregelen zijn:

– Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
– Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Update: in enkele veiligheidsregio’s in Nederland is inmiddels de noodverordening afgekondigd. Daarmee wordt het organiseren of bijwonen van een evenement met meer dan 100 personen strafbaar.
– Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
– Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
– Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
– Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
– Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Volgens het RIVM zijn er vandaag 11 nieuwe besmettingen bijgekomen in Nederland. Daarmee komt het totale aantal mensen met een Corona-besmetting op 614. Inmiddels zijn er al vijf mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting.

Een kaart met het aantal besmettingen per 12-03-2020. Bron: LINK.