Home Nieuws Steun Nederlandse regering voor Amerikaanse couppoging in Venezuela

Steun Nederlandse regering voor Amerikaanse couppoging in Venezuela

De Nederlandse regering heeft bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, vandaag haar steun uitgesproken voor de relatief onbekende Juan Guaido, die zichzelf een dag na een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo uitriep tot interim-president van Venezuela.

Advertentie

Daarmee ondersteunt Nederland de door de Amerikanen georkestreerde couppoging in het Zuid-Amerikaans land. Nederland, Duitsland Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk ‘gaven’ Venezuela acht dagen de tijd om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Nu dat ultimatum is verlopen, erkent de Koninkrijk der Nederlanden Juan Guaido als interim-president van Venezuela, zo laat Stef Blok weten.

We willen dat ‘vrijheid’ en ‘democratie’ z.s.m. terugkeert naar Venezuela,” aldus Blok via Twitter. In de Kamerbrief schrijft Blok wel dat Nederland nog steeds contacten zal blijven onderhouden met vertegenwoordigers van de regering van Maduro, omdat het feitelijke gezag nog bij hen ligt: “Uit de erkenning van Juan Guaidó als interim-president vloeien geen juridische verplichtingen voort zoals het verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Het Koninkrijk zal diplomatieke en consulaire betrekkingen blijven onderhouden met de vertegenwoordigers van Maduro nu het effectieve gezag in zijn handen is.

Op 23 januari 2019 werden aan de woorden van Mike Pompeo als toenmalig CIA-directeur ‘dat de VS bezig is met het omverwerpen van Maduro’ gevolg gegeven dor een politieke couppoging in Venezuela, door de regering van Nicolas Maduro te vervangen met de neoliberale kapitalistische rechtse oppositie in de vorm van Juan Guaido, die heeft beloofd om de staatseigendommen van Venezuela te zullen privatiseren en partnerschappen met grote corporaties aan te gaan. Venezuela is interessant voor de Amerikanen, omdat het beschikt over de grootste oliereserves ter wereld. De voorganger van Maduro, Hugo Chavez, schopte Amerikaanse olie-corporaties eruit en gebruikte de natuurlijke rijkdommen van het land voor de armen en werkenden. De Amerikanen hebben reeds beslag gelegd op Venezolaanse staatseigendommen en beheer daarvan overgedragen aan Juan Guaido om de coup mee te financieren. Europese lanen volgen in de voetsporen van de Amerikanen bij alweer een olie-interventie die verkocht wordt als een manier om democratie te brengen in andere delen van de wereld.

Amerikaanse inlichtingendienst CIA wil af van president Maduro in olierijk Venezuela

Venezuela: It’s the oil, stupid!