Home Nieuws Stemwijzer verkiezingen Turkije gelanceerd

Stemwijzer verkiezingen Turkije gelanceerd

In het kader van de parlementsverkiezingen op 7 juni 2015 in Turkije heeft een betrokken groep van wetenschappers, studenten & (oud-)politici de StemWijzer Turkije – OyDanışmanı ontwikkeld. Het projectteam wil met OyDanışmanı bevorderen dat mensen weloverwogen tot een keuze voor politieke partij komen en de betrokkenheid van de kiezers, waaronder jongeren, met de politiek vergroten.

Advertentie

OyDanışmanı bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema’s, zoals onder andere de keuze voor een presidentieel systeem, de kiesdrempel, en de integratie van Syrische vluchtelingen. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

In totaal nemen acht politieke partijen deel aan OyDanışmanı. Dit zijn de vier politieke partijen die in het Turkse parlement worden vertegenwoordigd en vier partijen die geen zetel hebben, maar wel aangemerkt kunnen worden als belangrijke politieke ideologieën.

Aan de verkiezingen van 7 juni mogen ook Turken in het buitenland stemmen. De stellingen zijn daarom in het Turks, Nederlands en Duits beschikbaar gesteld. In Nederland zijn er 242.993 kiesgerechtigde Turken. Zij mogen op 29, 30 en 31 mei tussen 10.00 en 19.00 uur hun stem uitbrengen in Rijswijk en in Deventer.

OyDanışmanı kun je in het Turkste bereiken via http://oydanismani.org. Mocht je het Turks niet machtig zijn, dan kun je het ook in het Nederlands invullen. Dat kan via: http://nl.oydanismani.org


Lees ook:

Peilingen: verkiezingen Turkije