Home Nieuws Spoor van geweld en intimidatie bij PKK-terreuroptocht door Amsterdam

Spoor van geweld en intimidatie bij PKK-terreuroptocht door Amsterdam

Een spoor van geweld en intimidatie trok zaterdag aan Amsterdam voorbij met de optocht waarin overwegend vlaggen en symbolen van terreurorganisaties gedragen werden. Volgens waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, en het Openbaar Ministerie was er geen bezwaar tegen het vertonen van symbolen van de door Nederland als terreurgroep aangewezen PKK. Bij de demonstratie waren ook hooggeplaatste leden van de nationalistisch Socialistische Partij en ANTIFA aanwezig.

Advertentie

Zaterdag werden op meerdere plekken in de wereld manifestaties gehouden als steunbetuiging voor de terreurgroep PKK in Afrin en tegen de Turkse militaire campagne tegen de terreurgroep. Deze manifestaties worden gewoonlijk van bovenaf door het PKK-topkader ingeleid en door de propagandatak van de PKK elders in de wereld georganiseerd. Met de optocht door Amsterdam, waar vooraf veel bezwaar tegen is gemaakt door Amsterdammers, trok een golf van geweld door de stad.

Mishandeling taxichauffeur

Een taxichauffeur was, zoals eerder op beelden te zien, het slachtoffer van mishandeling door een grote groep PKK-sympathisanten. De chauffeur moest ontzet worden door politieagenten. Op de beelden is ook te zien hoe één van de agenten grijpt naar zijn dienstwapen, wanneer het geweld dreigt te escaleren.

Turkse vlag ingenomen

Op een andere plek in Amsterdam wordt iemand mishandeld die met een Turkse vlag een tegengeluid wil laten horen. Politieagenten zouden de Turkse vlag hebben ingenomen, in plaats van de terreurvlaggen in de stoet.

Journalist geïntimideerd

Een Turks-Nederlandse journalist die verslag probeert te doen van de optocht wordt belaagd door mensen die in de optocht meelopen, maar ook door mensen met hesjes die de optocht assisteren. Ze proberen de man in te sluiten en eisen dat hij zich legitimeert. Een politieagent komt tussenbeide en vraagt de journalist om te stoppen met filmen.

Taxichauffeur geschopt om Turkse muziek

Later op de avond komt het bericht dat vier mensen bij een andere taxichauffeur van Turkse komaf zijn ingestapt, waarvan één de man vervolgens mishandelt vanwege de Turkse muziek die hij in zijn voertuig aan heeft staan. De taxichauffeur verklaart tegenover DutchTurks dat de man in eerste instantie uitstapte en hem vervolgens op het hoofd schopte. De taxichauffeur heeft een zichtbare verwonding op zijn hoofd overgehouden aan de schop. Hoewel de politie de mishandelaar in eerste instantie uit de tram haalde waar het viertal nadien instapte, kon hij zijn weg toch vervolgen omdat hij ‘drie getuigen had en de taxichauffeur geen’. Ook het doen van aangifte van de mishandeling werd bemoeilijkt. Volgens de taxichauffeur zijn er echter beelden van het incident en zal hij zijn aangifte doorzetten.