Home Nieuws SP’er Paul Ulenbelt pleit voor zuiveringen mensen die Erdogan steunen

SP’er Paul Ulenbelt pleit voor zuiveringen mensen die Erdogan steunen

Voormalig Tweede Kamerlid en prominent lid van de nationalistisch Socialistische Partij Paul Ulenbelt pleit er op Twitter voor om mensen in de EU die Erdogan steunen te ruilen met Syrische vluchtelingen in Turkije. Ulenbelt raakte in 2016 ook al eens in opspraak met vergelijkbare opmerkingen.

Advertentie

De prominente SP’er Tweette op 10 oktober “Is het een goed idee om Turken in de EU die Erdogan steunen te ruilen met Syrische vluchtelingen in Turkije? Tja, schoonheidsprijs krijgt het niet. Maar wat moet je dan?” en ging daar drie dagen later overheen met “Hoelang zal het duren voor we pro-Erdogan Nederlandse Turken moeten behandelen als IS strijders? Ik maak me zorgen over daar en hier.

Ulenbelt pleitte er in 2016 ook al eens voor om Turken uit te zetten. Hij schreef toen per Tweet: “Als je Erdogan top vindt, Turkije je vaderland is, je hier rotzooi schopt, dan vertrek je of we zetten je uit“. Het kwam Ulenbelt op een storm van kritiek te staan. Hij verwijderde zijn Tweet later en zei dat zijn reactie te ver ging.

Is de SP een racistische partij?

View Results

Laden ... Laden ...

Racistische en islamofobe sentimenten zijn de Socialistische Partij niet vreemd. In de brochure Gastarbeid en Kapitaal uit 2 juni 1983 luidt de SP-toon tegenover minderheden “Aanpassen of oprotten”. In 2007 ging voormalig partijbons Jan Marijnissen ook al eens over het randje. Tijdens een TV-uitzending in november 2017 op Nederland 2 zei hij over Marokkanen “Marokkanen sluiten zich gewoon nergens bij aan, ze profiteren alleen maar“.