Home Nieuws Spanje bedankt Turkije voor exportvergunning beademingsapparaten ondanks restricties

Spanje bedankt Turkije voor exportvergunning beademingsapparaten ondanks restricties

Spanje heeft Turkije bedankt voor het verlenen van exportvergunningen voor beademingsapparatuur dat besteld was bij een Turks bedrijf, ondanks het feit dat er een exportrestrictie van kracht is in Turkije. Turkije stuurde de afgelopen week al verschillende vrachten met hulpgoederen naar Italië en Spanje die zwaar getroffen zijn door het coronavirus.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzalez Laya bedankte Turkije zaterdag voor het autoriseren van de exportvergunning voor aankopen die gedaan zijn door twee autonome regio’s in Spanje en ontkent de valse aantijgingen door sommige mediabedrijven dat Turkije beslag zou hebben gelegd op medisch apparatuur, waaronder 150 beademingsapparaten die onderweg zouden zijn naar Spanje.

Advertentie

Hoewel Turkije een exportrestrictie heeft ingesteld voor beademingsapparatuur heeft het toch een exportvergunning afgegeven voor deze specifieke bestelling uit solidariteit met Spanje en de Spaanse bevolking. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt zaterdag op Twitter dat Turkije altijd zij aan zij met Spanje zal staan en deze zware tijden samen zullen overbruggen. Cavusoglu noemt het nieuws over de beslaglegging een lelijke beschuldiging. Er zijn volgens Cavusoglu 94 landen die 41 verschillende producten willen van Turkije, maar er zou voorlopig niet aan alle vraag voldaan kunnen worden, omdat er ook in Turkije behoefte is aan sommige producten.

Turkije heeft zich sinds de coronapandemie uitbrak gestort op het ontwikkelen en produceren van beademingsapparatuur en stuurt hulpgoederen naar tal van landen om te assisteren bij het bestrijden van het virus. Volgens de Turkse Minister voor Industrie en Technologie Mustafa Varank worden de eerste leveringen van de volledig lokaal geproduceerde beademingsapparaten op 15 april verwacht. Aan het project werken honderden ingenieurs van de Turkse bedrijven ASELSAN, BAYKAR, ARCELIK en BIOSYS.

Ook het Turkse ministerie van Defensie doet een duit in het zakje en helpt bij het produceren van maskers, beschermende kledij en desinfectiemiddelen. Momenteel produceren eenheden verbonden aan het Ministerie van Defensie zo’n 1 miljoen maskers per week. Dat wordt binnenkort opgeschroefd naar 2.5 miljoen maskers per week.