Home Nieuws Solidariteit met Emine #TeamEmine

Solidariteit met Emine #TeamEmine

Afgelopen weekend is één van de meest beleefde en verbindende Turks-Nederlandse Twitteraars, die onder de naam @overlistener, inlevende empathische verhalen schrijft, weggepest door een gevaarlijke gek die haar kind bedreigde. Daarop organiseerden Twitteraars van alle achtergronden zich onder de hashtag #TeamEmine om zich solidair te verklaren met haar.

Advertentie

Emine schrijft al geruime tijd verhalen die uit het hart zijn gegrepen. Draadjes die duizenden keren worden gedeeld. Het leverde haar binnen no-time meer dan 18.000 volgers op. Ze schrijft over haar jeugd, over de Turkse cultuur, over Nederland, maar ook volkomen geanonimiseerde verhalen, schrijnend soms, die ze tegenkomt in haar werk op de Sociale Dienst. Zo ook over een belevenis over een cliënt die PVV stemt en haar weigerde te spreken, omdat ze een hoofddoek droeg. Het draadje bleek uiteindelijk tegen het zere been van de rechtse goegemeente en de Telegraaf-activist Wierd Duk.

Trollenleger

En zoals het vrijwel altijd gaat met mensen op Twitter waarmee Wierd Duk discussieert, dook zijn trollenleger er meteen bovenop. Duk vraagt of ze deze volkomen geanonimiseerde verhalen wel mag delen van haar werkgever en subiet beginnen zijn volgers haar werkgever op te zoeken en te snitchtaggen. Duk zegt weliswaar dat ze dat niet moeten doen, maar het leed is dan al geschied. Uiteraard wast Duk zijn handen in onschuld, want hij stelt alleen maar vragen.

En het houdt daar niet bij op. Het duurt dan niet lang voordat Emine het doelwit wordt van een anonieme klootzak die heeft achterhaalt waar haar kind naar school gaat en haar dat mededeelt via een privébericht. Emine is vandaag op het politiebureau om aangifte te doen tegen de gevaarlijke gek die haar met haar kind bedreigt en tegen de laster die over haar wordt verspreid op Twitter.

TeamEmine

Nadat Emine haar account deactiveerde voor de veiligheid van haar gezin, verzamelden duizenden mensen zich onder de hashtag #TeamEmine en verklaarden zich solidair met het slachtoffer van extreemrechtse twitterterreur en het pestgedrag dat er uiteindelijk toe leidde dat er maatregelen getroffen moeten worden om de veiligheid van haar kind te garanderen. Het is niet de eerste keer dat een moslima die haar hoofd boven het maaiveld uitsteekt en een positieve verbindende bijdrage levert aan het maatschappelijk debat, gekortwiekt wordt door extreemrechtse online terreur. Maar ik heb er vertrouwen in dat Emine zich niet laat kisten en snel weer terugkeert als gezicht van #TeamEmine, het nieuwe front tegen online terreur.

Benieuwd naar het verhaal waar extreemrechts zo apestront op is gegaan? Hieronder volgt de integrale tekst van de Tweets:
1/Ik had ooit een intakegesprek met cliënt die PVV-stemmer was. Hij deelde dit gelijk aan het begin van het gesprek mee en eiste een andere consulent zonder hoofddoek, liefst geen moslim. Het beleid van mijn gemeente is hierin heel duidelijk: daar gaan wij niet in mee.
2/ Hij vond dat als hij verplicht werd om met een moslima het gesprek te voeren, hij het recht had om te vertellen waarom hij op PVV stemde, gevolgd door een tirade, die ik heb laten uitrazen, zodat de spanning uit het gesprek kon wegebben en we daarna tot orde konden komen.
3/ Zijn tirade duurde 45 minuten. In de overige tijd kwamen zijn persoonlijke situatie en zijn schulden aan bod en wat eraan kon worden gedaan. Ik weet nog dat ik uit dat gesprek liep en onderweg naar mijn bureau dacht:
4/ Je hebt bijna al je spreektijd gebruikt om te praten over moslims en allochtonen die Zwarte Piet van je afpakken, terwijl het echte probleem, jouw reële probleem is dat je het geld niet hebt om een cadeau voor je kind te kopen of überhaupt Sinterklaas te vieren.
5/ Je gebruikt 90% van je tijd en stem om te praten over iets waar je 10% van de tijd last van hebt, waardoor de mensen die echt iets aan je problemen kunnen veranderen, denken dat dat het meest urgente is, en jouw dagelijkse, reële problemen onderbelicht blijven.
6/ De grootste misleiding die al deze rechtse politieke partijen de afgelopen 20 jr. hebben gepleegd is hun achterban voorhouden dat hun ongenoegen met hun bestaan zal verdwijnen als er minder moslims en minder Mocro’s zijn.
7/ Het probleem is niet dat deze mensen niet worden ongehoord, het is niet dat ze geen geschikte leiders hebben getroffen; het probleem is dat deze groep slechts met elkaar wordt verbonden door hun Haat. Jodenhaat, moslimhaat, homohaat, vrouwenhaat. En sinds Covid ook gezagshaat.
8/ Sommigen bezitten een paar van deze vormen, sommigen hebben hun bingokaart vol. Maar haat is wat hen bindt. De rest is drijfzand. Dát is waarom al die partijen steeds stuklopen.
Er is al 20 jr. buitenproportioneel veel aandacht voor het Grote Ongenoegen van de Ongehoorden,
9/ waardoor er bijna geen ruimte meer is om te praten of klagen over de daadwerkelijke problemen van dit land, die *iedereen* treffen. Henk en Hasan hebben beiden evenveel last van het woningtekort en de hoge prijzen. Ingrid en Fatima hebben beiden last van verborgen armoede.
10/ Hun kinderen zullen straks even hard worden geraakt door de veranderingen van het klimaat.
Maar laten we vooral nog meer blijven luisteren naar de mensen die hun recht op hun antisemitisme, homofobie, misogynie, moslimhaat en Algemeen Ongenoegen niet willen opgeven,
11/ en de partijen die hen hun recht hierop willen garanderen steeds een groter podium geven. Laten we vooral medelijden hebben met deze groep, die de Nederlandse politiek en het publieke debat al 20 jr, zoals @TofikDibi het al zei, in een houdgreep heeft.
12/ Ze hebben hun speelkwartier gehad. Het is tijd dat de volwassenen weer de regie gaan overnemen, zodat de politiek en het maatschappelijk debat niet meer 90% van de tijd gaat over 10% van de problemen. Hup en door nu.