Home Nieuws Soepgeld en sigaretten, Turkse Nederlanders jarenlang slachtoffer van afpersing aan Bulgaarse grens

Soepgeld en sigaretten, Turkse Nederlanders jarenlang slachtoffer van afpersing aan Bulgaarse grens

Volgens PvdA-Europarlementariër Kati Piri moet de Europese Commissie werk maken van de intimidatie- en afperspraktijken van de Bulgaarse grenspolitie aan de Turkse grens.

Advertentie

Reizigers klagen al jaren over de schandelijke behandeling aan de grens tussen Bulgarije en Turkije, waar mensonterende toestanden plaatsvinden. Reizigers die vaak uren achteraan, tot wel 17 uur lang, moeten wachten in de brandende zon om de grens over te mogen, krijgen ook nog eens te maken met intimidatiepraktijken van de Bulgaarse grenspolitie. Wachttijden zijn de laatste jaren flink omhoog geschoten. De wachttijden in 2014 lagen rond de 5 á 6 uur, terwijl dat in 2017 tot wel 15 á 17 uur kunnen oplopen.

Getuigen melden dat ze çorba parasi, soepgeld, moeten betalen of pakken met sigaretten moeten afstaan om door te mogen rijden. Ook vraagt men om een kleinigheidje, 5 of 10 euro, om niet onderworpen te worden aan vernederende doorzoekingen van voertuigen die door gezinnen met zorg zijn ingeladen voor vertrek.

Europarlementariër Piri, die niet bekendstaat om haar empathie voor Turkse Nederlanders, zette zich de afgelopen periode in om meer te weten te komen over de schandalige praktijken aan de buitengrenzen van de EU. De praktijken variëren van het direct vragen om steekpenningen naar onduidelijke boetes die contant afgerekend dienen te worden, tot een vloeistof die onder auto’s wordt gespoten en waaraan gerefereerd wordt als een ‘desinfectie’ en waarvoor verplicht betaald moet worden.

Piri heeft samen met haar Vlaamse collega Van Brempt schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Aan de hand van de ervaringen van burgers gaan ze een zwartboek aanbieden aan de Bulgaarse regering, die op 1 januari EU-voorzitter wordt. Ook de politieke partij DENK heeft zich over de kwestie gebogen en kondigt Kamervragen aan.