Home Entertainment Smartphone in 10 minuten opladen dankzij de Marokkaan Rachid Yazami (62)

Smartphone in 10 minuten opladen dankzij de Marokkaan Rachid Yazami (62)

De 62 jarige Marokkaan Rachid Yazami, professor aan de Nanyang Technologische Universiteit in Singapore en grondlegger bij de ontwikkeling van de veelgebruikte lithium-ion batterijen, heeft nu een chip ontwikkeld waarmee de batterij van een smartphone binnen 10 minuten volledig kan opladen. Dat schrijft de Straits Times.

Advertentie

Een chip ter grootte van een vingernagel en ontwikkeld in Singapore kan het probleem van veel smartphone gebruikers, het urenlang wachten totdat de telefoon volledig is opgeladen, oplossen.

Zijn technologie heeft inmiddels op interesse kunnen rekenen van Sony, Sanyo en Samsung. De Marokkaan is ook van plan om de producent van elektrische auto’s Tesla te benaderen.

“Mijn visie voor de toekomst is dat iedere batterij deze chip zal hebben,” zei Professor Yazami.

Momenteel wordt elektriciteit mondjesmaat in een lithium batterij gedruppeld om oververhitting tijdens het opladen te voorkomen. De nieuwe chip, welke meer dan vijf jaar duurde om te ontwikkelen, kan het opladen optimaliseren wanneer het geïmplementeerd wordt in een batterij. Zodoende zal de batterij op volle snelheid kunnen opladen.

Zijn chip waarschuwt ook voor defecten in de telefoon, waardoor brandgevaar door oververhitting beter voorkomen kan worden.

De chip zal naar verwachting eind 2016 beschikbaar worden voor chipmakers en batterijproducenten.