Home Nieuws Slotenmakers Fethullahistische inlichtingendienst opgeleid in Nederland

Slotenmakers Fethullahistische inlichtingendienst opgeleid in Nederland

Slotenmakers van de Fethullahistische inlichtingeneenheid die zich in de Turkse staat had genesteld, zijn opgeleid in Nederland. Dat meldt de Turkse oppositiekrant Sözcü.

Advertentie

Een inlichtingeneenheid bestaande uit burgers en politieagenten, werd gevormd met gelden uit fondsen voor geheime operaties. De sleutelmakers van deze eenheid werden volgens het bericht opgeleid in Nederland en gaven zichzelf met de verworven expertise toegang tot een woning van voormalig oppositieleider Deniz Baykal. Daar zijn geheime opnames gemaakt van seksuele handelingen van de oppositieleider. Een journalist-imam van de sekte zou Baykal vervolgens hebben “gewaarschuwd” over beelden die hij toevalligerwijs in handen gekregen zou hebben, maar gezegd hebben “dat ze het niet zouden publiceren”.

Fethullahistische inlichtingenagenten verschaften zich bij gelijksoortige operaties toegang tot woningen van politici die ze wensten af te luisteren, maakten er verkennende foto’s van slaapkamers en fabriceerden in de werkplaatsen van de inlichtingendienst van de politie identieke voorwerpen, die al aanwezig waren in de ruimte, met ingebouwde camera’s in vazen en televisies.

Sleutelmakers die toegang verschaften tot woningen van politici die het doelwit waren van de terreurbeweging werden opgeleid in Nederland. Onderzoek van het Turkse Openbaar Ministerie heeft beelden opgeleverd van de opleidingen die de betrokken politieagenten in Nederland hebben gevolgd. Bij sloten van doelwitten waar de eenheid toch moeite mee had, werden civiele slotenmakers in Turkije ingezet. Deze werden ook betaald uit fondsen voor geheime operaties.

Het schandaal waarna oppositieleider Deniz Baykal is afgetreden, was georganiseerd door FETÖ/PDY en bekostigd met gelden uit fondsen voor geheime operaties. Aan verschillende operaties namen 30 politieagenten deel die onderdeel waren van de inlichtingeneenheid van de politie in Ankara en de anti-terreur en georganiseerde misdaad-divisie van de politie.

Ook aan president Recep Tayyip Erdogan werden de beelden van Baykal getoond. De bezichtiging werd opgenomen via een camera op de computer en via een stropdascamera. Vermoedelijk om ook Erdogan medeplichtig of chantabel te maken.

Na de publicatie van de sekstapes, trad Baykal terug als voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP).