Home Nieuws Slachtoffers confronteren terrorist Christchurch in rechtbank

Slachtoffers confronteren terrorist Christchurch in rechtbank

Christchurch
Slachtoffer Temel Atacocugu confronteert de terrorist die in 2019 51 mensen vermoordde in twee moskeeën in Christchurch Nieuw-Zeeland.

Slachtoffers van de neonazistische terreuraanslag op twee moskeeën in Christchurch Nieuw-Zeeland confronteerden deze week in de rechtbank de terrorist die de aanslag pleegde. Onder hen is ook de Turk Temel Atacocugu die geraakt werd door negen kogels en de aanslag overleefde.

Advertentie

Atacocugu zegt in zijn impactverklaring over de aanslag in Christchurch dat hij negen keer is geraakt door kogels en permanent pijn zal overhouden aan zijn verwondingen. “Ik ben een sterke en koppige Turk. De beelden en de geur uit de moskee op die dag achtervolgen mij. Ik voorzie geen toekomst waarin ik geen pijn zal hebben. Maar ik ben vastberaden om een positieve weg te vinden om die pijn te boven te komen… in de toekomst zal ik nadenken en trots zijn op alles wat ik te boven ben gekomen, terwijl ik als vrij man in het zonlicht loop,” aldus Atacocugu.

Bij de terreuraanslag in maart 2019 kwamen 51 mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. De drie Turken Mustafa Boztas, Zekeriya Tuyan en Atacocugu raakten gewond bij de aanslag. Tuyan, die zwaargewond raakte, overleed vijftig dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Zegeningen Wilders-fan Breivik

De Australische terrorist Tarrant kreeg voor de terreuraanslag de zegeningen van massamoordenaar en Wilders-fan Anders Behring Breivik. Tarrant schreef in zijn 74 pagina tellend manifest dat hij contact heeft gehad met Breivik en een zegening kreeg voor zijn terreurdaad in Christchurch. Hij verklaart bovendien dat hij zich vooral liet inspireren door het manifest van Breivik, een boekwerk waarin maar liefst dertig keer wordt gerefereerd aan de rechtsextremist Geert Wilders.

De Afghaanse Mirwais Waziri zegt dat hij geen enkele spijt of schaamte heeft gezien in de ogen van de Christchurch-terrorist en om die reden zijn impact-statement niet zal voorlezen. In plaats daarvan vertelde hij hoe hij het leven in Nieuw-Zeeland heeft ervaren toen hij 17 jaar geleden uit Afghanistan vluchtte.

Mensen noemden me terrorist, maar hij (de terrorist) heeft dat label van hem afgenomen. Vandaag noemen ze jou een terrorist en dat ik als moslim geen terrorist ben. Ik wil tegen de inwoners van Nieuw-Zeeland zeggen dat terroristen geen geloof, ras of kleur hebben. Iedere kleur, ieder ras en ieder gezicht kan een terrorist zijn. Wij zijn geen terroristen… ik was van plan om uit dit land te vertrekken, maar jij hebt gewild dat ik voor altijd in dit land zou blijven. Ik ga dit land niet verlaten. Dit is mijn land, dit is mijn thuis. Ik ben als vluchteling naar dit land gekomen en ik ga nergens heen uit dit land. Jij bent de verliezer en wij zijn de winnaars,” aldus Waziri.