Home Nieuws Sisi-regime Egypte bewapent en financiert PKK

Sisi-regime Egypte bewapent en financiert PKK

De regering van de Egyptische coupleider Abdul Fatah al-Sisi is de afgelopen zes maanden drie keer bijeengekomen met de terreurbeweging PKK. Dat melden verschillende Turkse kranten, waaronder Hürriyet en Yeni Akit, op basis van een inlichtingenrapport.

Advertentie

Het eerste contact tussen het Egyptische regime en de PKK zou gelegd zijn na bemiddeling van de centrale regering van Irak. Vorig jaar december zouden vertegenwoordigers van de PKK afgereisd zijn naar Bagdad, waar in het Egyptische consulaat visums zijn geregeld waarna men de reis naar Caïro heeft afgelegd.

December 2015, na het eerste contact, is besloten om een tweede bijeenkomst te organiseren. In januari 2016 zijn vertegenwoordigers met hogere rangen binnen de terreurbeweging naar Egypte afgereisd en hebben contact gehad met hoge functionarissen van de Egyptische geheime dienst. Egypte heeft tijdens die bijeenkomsten door laten schemeren dat de PKK op ze kon rekenen. Na deze bijeenkomst zou Egypte een hoeveelheid wapens en geld hebben geleverd aan de PKK.

De laatste bijeenkomst tussen de PKK en Egypte vond plaats in april 2016. Bij deze bijeenkomst waren zeven vertegenwoordigers van de koepelorganisatie van de PKK, de KCK: Mustafa Karasu, Fatma Adır (ook bekend als Gülüşan Eksen), de KCK buitenlandse betrekkingen verantwoordelijke Demgat Agit (Ook bekend als Seyithan Ayaz), Aldar (Ook bekend als Velid Halil) en codenaam Azad, tezamen met twee andere onbekenden.

Tijdens deze bijeenkomsten zou Egypte ook het groene licht hebben gegeven voor het openen van een kantoor voor de PYD, de Syrische tak van de terreurbeweging PKK.

Volgens het inlichtingenrapport zou de PKK inlichtingen verzamelen over leden van de moslimbroederschap die zich in Turkije bevinden, en bereid zijn tot het plegen van aanvallen op deze leden. Sinds april zouden er geen nieuwe bijeenkomsten zijn geweest tussen het Egyptische regime en de terreurbeweging PKK en haar koepel KCK.