Home Nieuws Semantische discussie dreigt jurisprudentie te worden over Armeense kwestie

Semantische discussie dreigt jurisprudentie te worden over Armeense kwestie

© DutchTurks.nl

Een semantische kwestie over uitspraken die gedaan zijn tijdens een demonstratie in Almelo op 1 juni 2014 dreigt via de rechtbank in Almelo op dinsdag 6 juni te eindigen in jurisprudentie over de Armeense kwestie.

Advertentie

Op 1 juni 2014 hebben ongeveer 4000 mensen in Almelo gedemonstreerd tegen het monument dat bij de Armeens Apostolische Kerk Almelo is opgericht ter nagedachtenis aan de zogenoemde “Armeense genocide“. De demonstratie is ordelijk verlopen, maar na afloop is aangifte gedaan van mogelijke strafbare uitlatingen. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland is vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart, meldde het OM eerder op haar website.

Openbaar Ministerie: strafbaar

Binnen het OM heeft er een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden van de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat uitlatingen die tijdens de demonstratie door een 51-jarige man uit Den Haag werden gedaan, een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Het OM is van mening dat de man, voorzitter van de Nederlands-Azerbeidzjaanse Culturele Vereniging, de grenzen van de vrijheid van meningsuiting heeft overschreden met zijn uitlating ‘Karabach zal het graf van de Armeniërs worden’. Het OM beoordeelde dit als het strafbaar aanzetten tot geweld tegen Armeniërs wegens hun ras en/of godsdienst.

Het verbond van fundamentalistisch christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP en de radicaal rechtse en radicaal linkse partijen PVV en SP stelden destijds Kamervragen aan de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Op vragen van Pieter Omtzigt, Joël Voordewind, Kees van der Staaij, Raymond de Roon en Harry van Bommel antwoordde de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Timmermans dat het kabinet van mening is dat de gebruikte leuzen tijdens de demonstratie niet bijdragen aan een oplossing van deze kwestie en dat het OM de aangiftes in verband met de leuzen in onderzoek heeft.

Rechtbank dreigt gebruikt te worden voor politiek

Turkoloog Erik Jan Zürcher zal dinsdag door de rechtbank worden gehoord als expert. Veel Turken vinden Zürcher partijdig in deze kwestie en vrezen dat deze rechtszaak zal worden gebruikt om jurisprudentie te scheppen inzake de Armeense kwestie en de illegale bezetting van Azerbeidzjaans grondgebied door Armenië. Zij vinden dat een uitspraak als ‘Karabach zal het graf van de Armeen worden‘ vooral een emotionele lading heeft en niet een daadwerkelijke oproep tot geweld is, en dat het vooral een semantische discussie is die gevoerd moet worden. Het is niet ongebruikelijk dat de beeldspraak op tal van manieren wordt geuit, zoals bij voetbalwedstrijden waarin wordt gescandeerd dat een stadion het graf zal worden van de tegenstander. De intentie is daarbij niet om voetballers van de tegenstander te vermoorden en te begraven in het stadion, maar om te scanderen voor de overwinning van het eigen team. De uitspraken van de beschuldigde 51-jarige man zoals gedaan in 2014, duiden vooral op het aanmoedigen van een diplomatieke nederlaag voor Armenië met betrekking tot Karabach. Voor zover bekend heeft de uitspraak ook niet geleid tot een escalatie tussen de twee gemeenschappen in Almelo of in andere steden. De Armeense en Turkse gemeenschappen in Almelo leven al jaren probleemloos en in harmonie met elkaar. Veel Turken vrezen dat deze zaak vooral wordt gebruikt om geschiedkundige en geopolitieke twisten via de rechter te beslechten.

De zitting vindt dinsdag om 10.00 uur plaats in de rechtbank van Almelo.

Karabach is een gebied in Azerbeidzjan dat volgens internationaal recht bij Azerbeidzjan hoort en dat bezet wordt door Armeense militairen. De De Facto “republiek van Karabach” wordt alleen erkend door Armenië.