Home Nieuws Selectieve persvrijheid in Europarlement: EP doet Daily Sabah in de ban na...

Selectieve persvrijheid in Europarlement: EP doet Daily Sabah in de ban na haatcampagne CDA

De Engelstalige Turkse krant Daily Sabah mag na een haatcampagne van het CDA niet langer worden verspreid binnen het Europees Parlement. Daartoe heeft parlementsvoorzitter Antonio Tajani besloten na een klacht van CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers. De stap is opmerkelijk, gezien de kritiek die Europa regelmatig uit naar Turkije over persvrijheid in het land.

Advertentie

Daily Sabah, de in 2014 opgerichte Engelstalige versie van de Turkse krant Sabah, werd na een klacht van CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers in de ban gedaan. Donderdag bevestigde het hoofd van perszaken van het Europarlement, Marjory van den Broeke, de beslissing van het verbod omdat “Sommigen niet blij waren met de krant”.

Lenaers schreef na een artikel in de Daily Sabah getiteld ‘EU doet alsof Nederlandse aanval op democratische rechten nooit heeft plaatsgevonden’ een brief aan de voorzitter van het Europarlement met het verzoek om de krant te verbieden. Volgens Daily Sabah werd de krant tot nu toe alleen maar op de dinsdagen verspreid. De inperking van persvrijheid in Europa is niet alleen tot het verbieden van Daily Sabah in het Europarlement beperkt gebleven. Ook twee journalisten die in een aparte konvooi meereisden met de Turkse minister van Gezinszaken werden onlangs in Nederland aangehouden en uitgezet.

Daily Sabah haalde in een hoofdredactioneel commentaar hard uit naar het CDA en het Europarlement. In het stuk refereert de krant aan de contacten die Lenaers zou hebben gehad met de eigenaren van de opgeheven Gülenistische krant Zaman en aan de oproep van Lenaers om de verdachte Gülenist Mehmet Baransu vrij te laten, die terechtstaat voor meerdere zaken in Turkije. Ook wordt Lenaers in het stuk verweten de voortvluchtige Gülenist Abdullah Bozkurt te promoten via zijn Twitteraccount.

Turkije heeft het besluit van het EP veroordeeld en beraadt zich op verdere stappen.