Home Nieuws Schutter homobar Orlando zou zelf homo zijn

Schutter homobar Orlando zou zelf homo zijn

De schutter van de Orlando homobar Omar Mateen

De man die volgens de politie 49 mensen heeft doodgeschoten in een homobar in Orlando zondag, heeft de club minstens 12 keer bezocht voordat hij zijn aanslag uitvoerde. Dat meldt de Orlando Sentinel maandag.

De vermoedelijke schutter, de 29-jarige Omar Mateen, zou ook meerdere gay dating apps gebruikt hebben volgens MSNBC en de Los Angeles Times. Ook een van zijn voormalige mannelijke klasgenoten heeft verklaard dat Mateen hem uitgevraagd heeft op een romantische date.

“Soms zat hij in een hoekje en was hij alleen aan het drinken en andere keren was hij zo dronken dat hij er luid en agressief van werd,” aldus één van de getuigen. “We praatten niet echt veel met hem. Maar ik kan me herinneren dat hij iets over zijn vader zei en dat hij een vrouw en kind heeft.”

Performance artiest Chris Callen, die in de club optrad onder de naam Kristina McLaughlin, verklaarde tegenover de Canadian Press en CNN’s Anderson Cooper, dat Mateen de afgelopen drie jaar zeker 1 of 2 keer per maand in de club was.

Mateen zou tegenover één van de getuigen tijdens zijn nachtelijke escapades hebben verteld dat hij thuis niet kon drinken wanneer hij bij zijn echtgenote of familie was. Zowel Smith als Callen zouden zijn gestopt met praten nadat Mateen ze met een mes had bedreigd.

Zijn woede-uitbarstingen tegenover bezoekers van de homobar komen overeen met het verhaal van zijn ex-vrouw Sitora Yusufiy. “In het begin was hij heel normaal en zorgzaam voor de familie, een grappenmaker die graag lol trapte, maar na een paar maanden in het huwelijk zag ik zijn instabiliteit,” verklaarde ze. “Ik zag dat hij bipolair was en dat hij boos kon worden zonder reden. Op dat moment begon ik te vrezen voor mijn eigen veiligheid”.

Volgens MSNBC zouden profielen met foto’s van Mateen gezien zijn in homo dating apps Grindr, Adam4Adam en Jack’d in de voorgaande jaren.

Mateen, een Amerikaanse staatsburger geboren in New York, woonde in Florida. Hij pleegde de aanslag met een AR-15 assault rifle en een handvuurwapen die hij enkele dagen voor de aanslag had aangekocht. Mateen was een beveiligingsmedewerker met een vuurwapenvergunning en mocht vrijelijk een verborgen vuurwapen dragen. Voordat hij de aanslag pleegde belde hij 911 en beloofde trouw aan ISIS.

De schietpartij in de homobar is de grootste in de Amerikaanse geschiedenis na de slachtpartij bij Wounded Knee in 1890, waar Amerikaanse cavalerie-eenheden 200 Lakota Indianen afslachtten.

Mateen werd reeds onderzocht door de FBI in 2013 en 2014, nadat hij opruiende opmerkingen gemaakt zou hebben tegenover zijn collega’s en na een tip over zijn vermeende banden met een zelfmoordenaar. FBI-directeur James Comey zei maandag dat Mateen verklaarde banden met Al Qaeda, Hezbollah en ISIS te hebben, maar dat die onderzoeken zijn gesloten bij gebrek aan bewijzen.