Home Nieuws Schoon poepwater in ruil voor steun Nauru bij VN voor israël geen...

Schoon poepwater in ruil voor steun Nauru bij VN voor israël geen zuivere koffie

Israël heeft twee weken voor de stemming over Jeruzalem in de Algemene Vergadering van de VN een rioolwaterzuiveringssysteem gekocht voor de kleine eilandnatie Nauru in de Stille Oceaan. Nauru stemde met de VS en israël mee tijdens de Algemene Vergadering over de illegale diplomatieke Amerikaans-israëlische annexatie van Jeruzalem.

Volgens de Israëlische krant Yedioth Ahronoth zou de aanbestedingscommissie van het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken de aankoop van een rioolwaterzuiveringsinstallatie ter waarde van 72.000 dollar hebben goedgekeurd zonder een aanbestedingsprocedure.

Nauri is slechts 21 vierkante kilometer groot en heeft een inwoneraantal van 11.359. Het israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat Nauru, wanneer gekeken wordt naar inwoneraantal en oppervlakte, de kleinste onafhankelijke eilandnatie ter wereld is en dat het goede vrienden is met israël. De president van Nauru zou een beroep hebben gedaan op premier Netanyahu en gevraagd hebben om hulp te ontvangen in de vorm van een rioolwaterzuiveringsinstallatie, die geschikt is voor de unieke behoeften van het eiland.

De installatie zal tegelijkertijd dienen als een leerschool op het eiland. De kosten van de deal behelst alle uitgaven, inclusief vluchten, accommodatie en zakgeld voor het team dat de installatie in orde zou maken, evenals de bezorgkosten.

Nauru was één van de negen landen die tegen de VN-resolutie stemde waarin de VS wordt veroordeeld voor het eenzijdig en illegaal uitroepen van Jeruzalem als hoofdstad van israël.

Een meerderheid van alle landen ter wereld, zo’n 128, stemden ondanks de agressieve bedreigingen van Donald Trump en de Amerikaanse VN-gezant Nikki Haley, tegen de eenzijdige poging tot annexatie van de stad die heilig is voor zowel moslims, christenen als joden.

Channel 2 meldt bovendien dat Netanyahu van plan is om een fonds te starten ter waarde van 50 miljoen dollar voor 50 ontwikkelingslanden om hen aan te moedigen om voor israël te stemmen bij de VN.