Home Nieuws Schadevergoeding van € 11,2 miljard voor rokers

Schadevergoeding van € 11,2 miljard voor rokers

Een Canadese rechtbank heeft maandag tabaksbedrijven bevolen om € 11.2 miljard te betalen aan rokers in de provincie Quebec die beweerden nooit te zijn gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s van roken.

Advertentie

Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges en JTI-MacDonald laten weten dat ze in hoger beroep zullen gaan tegen het vonnis over een schadevergoeding, die de grootste in de Canadese geschiedenis is.

Ze moeten echter, een deel van de schadevergoeding in een fonds storten in afwachting van de uitkomst. Ook moet er een hoorzitting worden gehouden om te bepalen hoe de middelen zullen worden uitbetaald. De aanklachten achter de uitspraak werden oorspronkelijk in 1998 ingediend, maar ging pas onlangs voor de rechter langs. Ze vertegenwoordigen bijna een miljoen rokers die niet in staat waren om te stoppen of leden aan keel- of longkanker of emfyseem.

Bij een persconferentie op televisie liet de vrouw van een overleden roker foto’s zien van haar man enkele jaren voor zijn overlijden, uitgemergeld en broos, als gevolg van aan roken gerelateerde ziekte. De aanklagers betoogden in de rechtbank dat de tabaksbedrijven verzuimd hebben om hun klanten te waarschuwen voor de gevaren van roken en gefaald hebben in hun algemene plicht “geen letsel te veroorzaken aan andere personen”, aldus de beslissing in de Quebec Superior Court. Ook beschuldigden ze de bedrijven van gewetenloze marketing en het hebben vernietigd van relevante documenten voor de zaak.

De bedrijven betoogden dat de beslissing van de rechtbank niet wordt ondersteund door het bewijs gepresenteerd tijdens het proces en gaven aan het vonnis te zullen aanvechten in het hoger beroep. “Sinds de jaren 1950 zijn Canadezen goed op de hoogte van de gezondheidsrisico’s van roken” zei JTI-Macdonald in een verklaring. “Die wetenschap is versterkt door de gezondheidswaarschuwingen afgedrukt op ieder pak sigaretten voor langer dan 40 jaar.”

Ook zegt het bedrijf dat de tabaksindustrie is gereguleerd door de overheid en dat de regels strikt worden gevolgd.

Imperial Tobacco, die het grootste deel van de schadevergoeding moet betalen, zegt dat het vonnis “voorbij gaat aan de realiteit” door ten onrechte de eigen verantwoordelijkheid van volwassen consumenten voor hun daden te negeren.

Imperial Tobacco zegt dat de claims worden gemaakt op basis van het begrip dat tabaksproducten verboden moeten worden en wees op een peiling uit 1963 waaruit zou blijken dat 96 % van de Canadezen zich ervan bewust zijn dat roken longkanker kan veroorzaken.

Rothmans Benson & Hedges klaagde over het feit dat niet één individu van de tegenpartij op is komen dagen om te getuigen tijdens het proces: “Niet één individu kwam getuigen over dat hij of zij zich niet bewust was van de risico’s van roken,” aldus het bedrijf.

In zijn uitspraak merkt Rechter Brian Riordan op, “In de bijna vijftig jaar van de betreffende periode, en in de zeventien jaar sinds de aanklacht hebben de bedrijven miljarden verdiend ten koste van de longen, de kelen en het algemeen welzijn van hun klanten.”

“Als de bedrijven nu ongedeerd mogen weglopen, wat voor boodschap geeft dat dan af aan andere industrieën die zich vandaag of morgen in een vergelijkbaar moreel conflict bevinden?” concludeerde hij.