Home Nieuws Saudische kroonprins zint op wraak met strategisch plan tegen Turkije

Saudische kroonprins zint op wraak met strategisch plan tegen Turkije

Saudi Arabië heeft een strategisch plan in werking gesteld om de invloed van Turkije in het Midden Oosten en de islamitische wereld terug te dringen. Volgens Middle East Eye, die het “strategisch plan” heeft ingezien, lag het initiatief van het plan bij kroonprins Mohammad bin Salman, die als verantwoordelijke wordt gezien voor het in stukken laten hakken van journalist Jamal Khashoggi.

Advertentie

Het plan is in werking getreden nadat de Saudi Arabische kroonprins Mohammad bin Salman, die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als een belangrijke bondgenoot in de regio wordt gezien, daartoe opdracht heeft gegeven. Het Emirates Policy Center, een denktank van de Verenigde Arabische Emiraten, heeft het plan behandeld in haar maandelijkse rapportage over Saudi Arabië, een bondgenoot van het land. Het rapport wordt volgens MEE niet vermeld op de website van de denktank en kon alleen ingezien worden door hooggeplaatste functionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Naar verluid heeft Riyad afgelopen mei opdracht gegeven om alle mogelijke middelen in te zetten om de regering van de Turkse president Erdogan onder druk te zetten, hem te verzwakken en hem bezig te houden met binnenlandse aangelegenheden in de hoop dat hij het verliest van de oppositie of hem bezig te houden met crisis na crisis, zodat hij fouten maakt en media de rest oppakken. De Arabieren willen de Turkse economie als eerste schaden door de Saudische investeringen in het land geleidelijk af te bouwen, de toestroom van toeristen in te perken en alternatieve bestemmingen te creëren, de import van Turkse producten terug te dringen en het minimaliseren van de rol van Turkije in islamitische aangelegenheden.

Vorige week blokkeerden de Saudische autoriteiten zo’n 80 Turkse vrachtwagens die textielproducten en chemicaliën naar het koninkrijk vervoerden via de haven van Duba. Ook zo’n driehonderd containers met groenten en fruit werden vastgehouden in de haven van Jeddah. Het aantal Saudische toeristen naar Turkije nam in de eerste helft van het jaar af van 276.000 naar 234.000, terwijl het totale aantal toeristen naar Turkije steeg. Hoewel de Saudische kroonprins Mohammad bin Salman en zijn trollenleger op Sociale Media Turkije als doelwit aanwijzen, blijven Turkije en de Turkse president ongekend populair onder Arabieren.

Israëlisch bedrijf aangeklaagd voor medeplichtigheid bij moord Khashoggi in Saudisch consulaat