Home Nieuws Saudische kroonprins verdedigt China’s gebruik van concentratiekampen voor Oeigoerse moslims

Saudische kroonprins verdedigt China’s gebruik van concentratiekampen voor Oeigoerse moslims

De Saudische kroonprins Mohammad bin Salman heeft tijdens zijn staatsbezoek aan China het gebruik van concentratiekampen voor Oeigoerse moslims verdedigd. Bin Salman is zelf ook niet onomstreden en wordt gezien als de verantwoordelijke voor de brute moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. 

Advertentie

Hoewel Oeigoeren binnen en buiten China hadden verwacht dat Mohammad bin Salman de kwestie aanhangig zou maken bij de Chinese president, keek bin Salman weg van de misdaden die tegen de moslimminderheid worden gepleegd.

We respecteren en ondersteunen het recht van China om contra-terrorisme en deradicaliseringsmaatregelen te treffen om haar nationale veiligheid te waarborgen. We staan klaar om onze samenwerking met China te versterken,” aldus Bin Salman volgens het Chinese Xinhua persbureau.

In Oost-Turkestan (Xinjiang) wonen zo’n 10 miljoen Oeigoeren. De groep Turkse moslims maken de helft uit van de totale bevolking in de regio en kampen al langere tijd met een inperking van mensenrechten zoals culturele en religieuze vrijheden. Meer dan 1 miljoen van hen worden vastgehouden in concentratie- en heropvoedingskampen volgens de VN.

Turkije doorbrak begin februari haar stilte en bekritiseerde China als eerste overwegend islamitische land voor de onrechtmatige behandeling van Oeigoeren. Turkije wil dat China de fundamentele mensenrechten van Oeigoer-Turken respecteert en de concentratiekampen sluit. Ook roept Turkije de internationale gemeenschap op om de menselijke tragedie in Oost-Turkestan (Xinjiang) te beëindigen. De Turkse reactie kan beschouwd worden als een overwinning voor het maatschappelijk middenveld in Turkije, dat de regering effectief dwong om haar stilte te doorbreken.

Turkije doorbreekt stilte en veroordeelt China voor mensenrechtenschendingen Oeigoeren