Home Nieuws Saudische kroonprins aan joodse leiders: Palestijnen hebben geen prioriteit

Saudische kroonprins aan joodse leiders: Palestijnen hebben geen prioriteit

De Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman zou op 27 maart in een besloten bijeenkomst met joodse leiders in New York harde kritiek hebben geuit op de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.

Advertentie

Het Palestijns leiderschap zou volgens MBS genoegen moeten nemen met voorstellen die door de VS worden gedaan of moeten stoppen met klagen.

Volgens journalist Barak Ravid zou MBS gezegd hebben dat “Het Palestijns leiderschap de laatste decennia kans na kans heeft gemist en alle vredesvoorstellen heeft afgewezen” en “Het is tijd dat de Palestijnen de voorstellen aannemen en overeenstemmen met een komst naar de onderhandelingstafel of hun mond houden en stoppen met klagen“.

MBS maakte aan de joodse leiders duidelijk dat de Palestijnse zaak geen topprioriteit heeft voor de Saudische overheid of in de Saudische publieke opinie. MBS noemt het tegenhouden van Iraanse invloed in de regio een urgentere en belangrijkere issue om aan te pakken. MBS zei ook dat voor het normaliseren van banden tussen Israël, Saudi Arabië en golflanden er wel aanzienlijke progressie gemaakt zou moeten worden in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Volgens Ravid zouden de aanwezige joodse leiders letterlijk van hun stoel zijn gevallen van verbazing.

De Amerikanen hebben een ‘vredesplan’ opgesteld dat geïmplementeerd moet worden door de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, die zoals zijn schoonvader economische belangen heeft in Israël, en de orthodox-joodse advocaat Jason Greenblatt. Het probleem is dat de Palestijnen het Witte Huis boycotten na het illegale eenzijdige besluit van Trump om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

De Saudische kroonprins wordt volgens het boek Fire and Fury van Michael Wolff door Trump en Kushner “Onze man” genoemd. Weken na een meeting met Kushner, waarin hij en MBS urenlang overleg voerden tot in de ochtend, zou de vorige kroonprins Mohammad Bin Nayef in het holst van de nacht zijn gearresteerd en afgezet, waardoor de titel van kroonprins automatisch naar MBS overging. Trump zou MBS in dat gesprek de opdracht hebben gegeven om Qatar te pesten, omdat Qatar in de ogen van Trump terrorisme zou financieren. Zo gebeurde het dat Saudi-Arabië de druk opvoerde op de kleine golfstaat Qatar, tot Turkije er een stokje voor stak.