Home Nieuws Saudi’s willen vijf verdachten in zaak Khashoggi executeren om kroonprins MBS te...

Saudi’s willen vijf verdachten in zaak Khashoggi executeren om kroonprins MBS te redden

De uitvoering van de doodstraf in Saudi Arabië. In Saudi Arabië zijn tussen 1983 en 2018 ten minste 2.700 mensen geëxecuteerd, het merendeel van hen door onthoofding met een zwaard.

De Saudi’s willen de kroonprins Mohammad bin Salman vrijpleiten van schuld bij de moord op journalist Jamal Khashoggi, door vijf verdachten die betrokken waren bij de moord te executeren.

Saudi Arabië kondigde donderdag aan dat vijf mensen die betrokken zijn geweest bij de moord op Khashoggi, de doodstraf zullen krijgen. Khashoggi werd op 2 oktober vermoord in het Saudi Arabisch consulaat in Istanbul, Turkije, door een Saudi executieteam van prominente beulen van de kroonprins Mohammad bin Salman.

Volgens de Saudische aanklager zou kroonprins Mohammad bin Salman echter niets met de moord van doen hebben, een verklaring die ongeloofwaardig wordt geacht door een groot deel van analisten.

Saudische doofpot

Hoewel de Saudi’s wilden dat Turkije een speciaal samenwerkingsmechanisme tekende in het Saudisch “Onderzoek” naar de moord, weigert Turkije onderdeel uit te maken van een doofpot. Turkije heeft een eerder aanbod van de Saudi’s met financiële stimuleringsmaatregelen voor de Turkse economie afgewezen. Turkije wil dat alle verantwoordelijken voor de moord tot in de top van de Saudische hiërarchie, worden berecht. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, valt daaruit op te maken dat Mohammad bin Salman verantwoordelijk wordt gehouden voor de gruwelijke moord.

Achtergrond
Alle pijlen in de moord op Khashoggi lijken vooralsnog te wijzen naar Mohammed bin Salman. MbS wordt volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff beschouwd als vriend van Donald Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner. Kushner en Trump refereren volgens oud Trump-vertrouweling Michael Wolff aan MbS als ‘our guy’.

David Ignatius van de Washington Post beschreef volgens The Intercept eerder dat Kushner en Mohammad bin Salman tot in de late uurtjes samen hebben gezeten om strategieën uit te wisselen en plannen te smeden.

Toen MbS zijn weg naar de troon vrijmaakte door degenen voor hem uit de weg te ruimen, was het Kushner die hem in oktober 2017 voorzag van namen uit de koninklijke familie die de roekeloze kroonprins niet zagen zitten. In november begon MbS zijn anti-corruptie purge, waarbij een dozijn leden van de koninklijke familie werden vastgezet in het Ritz-Carlton in Riyad. Officieel heeft Kushner MbS niet van informatie voorzien, maar tegenover de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten Mohammed Bin Zayed, zou MbS hebben gepocht dat hij Kushner in zijn zak heeft.

Israël en de Trump-regering zijn blij met de nieuwe Saudische kroonprins, maar dat geldt minder voor de traditionele bondgenoten van Saudi Arabië, zoals Turkije en Qatar. Met de brute moord op Khashoggi op Turks grondgebied, waarmee MbS ongetwijfeld een sterke boodschap had willen afgeven aan kritische Arabieren, lijkt hij zich nu verslikt te hebben in de professionaliteit van de Turkse inlichtingendiensten en de politieke kundigheid van de Turkse president Erdogan. Saudi Arabië maakt sinds kort gebruik van Israëlische tech om journalisten en activisten over de hele wereld te bespioneren.

Netanyahu vraagt Amerika om Saudische kroonprins Mohammad bin Salman te beschermen