Home Nieuws Saudi’s kregen hulp van Israëlisch bedrijf bij het bespioneren van Khashoggi

Saudi’s kregen hulp van Israëlisch bedrijf bij het bespioneren van Khashoggi

De kaart van Citizenlab laat zien in welke landen Saudi Arabië mensen bespioneert met behulp van Israëlische spyware.

Saudi Arabië gebruikte spyware van Israëlische makelij om de journalist Jamal Khashoggi mee te volgen. Dat zegt klokkenluider Edward Snowden. Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saudisch consulaat in Istanbul door een doodseskader uit Saudi Arabië. De roekeloze kroonprins Mohammad bin Salman wordt internationaal beschouwd als de hoofdverantwoordelijke voor de gruwelijke moord.

Advertentie

Snowden belde deze week middels een videoverbinding in vanuit Rusland op een conferentie in Tel Aviv waar hij verklaarde dat het programma waarmee de Saudi’s Khashoggi konden volgen en bespioneren aan regeringen wordt verkocht door NSO Group Technologies, een Israëlisch bedrijf. De software wordt gezien als ‘s werelds meest krachtige mobiele spyware programma.

De Saudi’s, wisten dat Khashoggi naar het consulaat ging, omdat hij een afspraak had. Maar hoe wisten ze van zijn intenties en zijn plannen? De waarheid is dat ze zijn vrienden volgden via een programma dat geschreven is door een Israëlisch bedrijf,” aldus Snowden.

Volgens NSA-klokkenluider Snowden was de telefoon van één van de vrienden van Khashoggi in Canada ook geïnfecteerd met de NSO spyware PEGASUS. De software stond de Saudi’s toe om informatie te verzamelen over Khashoggi. Citizen Lab deed onderzoek naar de spyware die de Saudi’s gebruikten en concludeert nu dat men in meerdere landen doelwitten infecteerde en volgde, zoals in Bahrein, Canada, Egypte, Frankrijk, Irak, Jordanië, Libanon, Marokko, Qatar, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Netanyahu’s “Bondgenoot”

Saudi Arabië gebruikt al enige tijd geavanceerde Israëlische spionage-technologieën die het heeft aangekocht met een deal ter waarde van 250 miljoen dollar. De Israëlische tech staat het land toe om journalisten, activisten en andere opponenten ongehinderd te bespioneren. Beide landen onderhouden officieel geen banden met elkaar, maar zoeken in het geheim wel toenadering. Voor Israël is het belangrijk dat de roekeloze Saudische kroonprins Mohammad bin Salman aanblijft. Netanyahu beschouwt MBS als bondgenoot in Israël’s gedroomde oorlog tegen Iran en heeft er bij de Trump-regering op aangedrongen, samen met de Egyptische couppleger Abdel Fatah al-Sissi, om MBS te ontzien na de brute moord op journalist Khashoggi.

Nederlandse media willen niet dat je ‘The Lobby’ ziet