Home Nieuws Saudi Arabië geeft moord op journalist Khashoggi in consulaat toe

Saudi Arabië geeft moord op journalist Khashoggi in consulaat toe

Saudi Arabië heeft de gruwelijke moord op de journalist Jamal Khashoggi in het Saudi Arabisch consulaat in Istanbul toegegeven. Volgens de Saudi’s zou Khashoggi zijn omgekomen bij een ‘gevecht’.

Advertentie

Khashoggi verdween op 2 oktober nadat hij het consulaat in Istanbul betrad om papierwerk te regelen zodat hij kon trouwen met zijn Turkse verloofde, maar kwam niet meer naar buiten, althans niet levend en in één deel. Volgens de absurde Saudische bekentenis zou Khashoggi zijn omgekomen bij een gevecht dat uitbrak nadat hij het consulaat betrad.

Khashoggi in stukken gehakt

Volgens Turkse inlichtingendiensten die opnames van de moord in hun bezit hebben, zou de journalist zijn vermoord en in stukken gehakt. In Saudi Arabië zijn inmiddels 18 mensen gearresteerd in verband met de dood van Khashoggi, waaronder de adjunct-directeur van de Saudi Arabische inlichtingendiensten Ahmed Asiri.

Vriend van Israël en Trump

De Saudi’s pogen om kroonprins Mohammed Bin Selman, die door Israël en de Trump-regering wordt gezien als een betrouwbare bondgenoot, af te schermen van verantwoordelijkheid voor de moord. Direct betrokkenen bij de moord op Khashoggi zijn hulpjes van de kroonprins, die volgens Amerikaanse inlichtingen opdracht zou hebben gegeven om Khashoggi te vervolgen.

De bekentenis komt ruim twee weken nadat Khashoggi verdween, waarin Saudi Arabië de moord twee weken lang heeft ontkend en het consulaat uitgebreid heeft laten schoonmaken en verven, voordat het de Turkse politie toeliet om onderzoek te doen.

Westerse PR-bedrijven voor de kroonprins

De Saudische koning heeft inmiddels bevolen om de inlichtingendiensten te herstructureren middels een comité en heeft Mohammed Bin Selman aangewezen als voorzitter van dat comité. Westerse PR-bedrijven die miljoenencontracten hebben ontvangen van de Saudi’s zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om de kroonprins als hervormer te verkopen aan de publieke opinie in het westen. Als de oorlogsmisdaden in Jemen het al niet deden, zal de onmiskenbare hand van de kroonprins in de gruwelijke moord op Jamal Khashoggi, dat imago in ieder geval ferm wegpoetsen.