Home Nieuws Saudi Arabië bespioneert journalisten dankzij Israëlische spy-tech

Saudi Arabië bespioneert journalisten dankzij Israëlische spy-tech

Saudi Arabië heeft na meerdere geheime bijeenkomsten in Washington en Londen een deal getekend met Israël ter waarde van $250 miljoen voor geavanceerde spionage-technologie. Dat meldt MintPressNews op basis van Arabische en Israëlische bronnen.

Advertentie

De onthullingen bevestigen het beeld van de kroonprins Mohammad bin Salman die hard bouwt aan de Saudische spionagecapaciteit in binnen- en buitenland. Arabische journalisten en activisten in het buitenland zijn het primaire doelwit van zijn spionage-apparatus.

Meest geavanceerde Israëlische tech

Volgens The Jerusalem Post hebben de Saudi’s en Israëli’s in aanloop naar de koop een serie ontmoetingen gehad in Washington en Londen, onder leiding van een Europese bemiddelaar. Het systeem dat door de Saudi’s is aangekocht en al in gebruik is genomen, is het meest ontwikkelde spionage-systeem dat Israël ooit heeft verkocht aan een Arabisch land. Naast de koop worden ook Saudische technici opgeleid om de systemen te gebruiken.

Spionagenetwerk

Saudi Arabië gebruikt nu al haar consulaire gebouwen als spil in een wereldwijd spionagenetwerk om journalisten, dissidenten en activisten in de gaten te houden. Zo wordt onder andere de ambassade in Londen gebruikt door de geheime Saudische politie om dissidenten op te sporen.

Iron Dome

Israël en Saudi Arabië zoeken in de afgelopen jaren toenadering tot elkaar, vooral vanwege de gedeelde vijand Iran. Afgelopen oktober hebben de Israëlische Generaal Gadi Eissenkot en de Saudische Generaal Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili elkaar in Washington ontmoet. Het was de eerste officiële ontmoeting tussen beide militairen, volgend na een eerdere geheime ontmoeting. De Saudi’s zijn niet alleen geïnteresseerd in Software-systemen, maar voeren ook gesprekken om het Iron Dome systeem dat Israël gebruikt, aan te schaffen.

Israël maakt de laatste jaren lucratieve winsten door het verkopen van militaire technologieën aan Golfstaten en door het exporteren van defensiematerieel naar Aziatische landen.