Home Nieuws Sancties VS tegen ministerie defensie-industrie Turkije na aanschaf luchtverdedigingssysteem

Sancties VS tegen ministerie defensie-industrie Turkije na aanschaf luchtverdedigingssysteem

S400

De uitgaande president Donald Trump heeft de CAATSA-sancties ondertekend waarmee sancties worden ingesteld tegen het Turkse ministerie voor de Defensie-industrie voor de aanschaf van de S-400 luchtverdedigingssysteem. Turkije verwerpt en veroordeelt de eenzijdige beslissing en zegt dat het haar verantwoordelijkheid is om nodige stappen te zetten om haar nationale veiligheid te waarborgen.

De sancties beperken zich tot individuen die gelinkt worden met de Turkse defensie-industrie en houden verband met de aankoop van S-400 luchtverdedigingssystemen van Rusland. Turkije probeerde jarenlang tevergeefs Patriot luchtverdedigingssystemen aan te schaffen van de Amerikanen, maar deze weigerden. Turkije ging daarop over tot de aankoop van S-400 luchtverdedigingssystemen als tussenoplossing tot haar eigen HISAR-serie luchtverdedigingssystemen, in capaciteit gelijkend aan de Patriot, kunnen worden geleverd aan de Turkse Strijdkrachten. Ook Griekenland en Egypte maken gebruik van Russische (S-300) luchtverdedigingssystemen, maar dat is geen aanleiding voor de VS om sancties tegen die landen in te stellen.

Advertentie

Volgens de VS heeft Turkije met de aankoop van S-400 luchtverdedigingssystemen Amerikaanse militaire technologie en personeel in gevaar gebracht en Rusland van een substantiële financiering hebben voorzien en toegang hebben gegeven tot de Turkse defensie-industrie. Turkije is eerder al uit het F-35 (Joint Strike Fighter) programma geschrapt vanwege de aankoop. De CAATSA-sancties treffen individuen die gelinkt worden aan het Turkse ministerie voor de Defensie-industrie (SSB), Dr. Ismail Demir, Mustafa Alper Deniz, Serhat Gencoglu en Faruk Yigit. Het ministerie krijgt bovendien geen Amerikaanse exportvergunningen meer, geen leningen van Amerikaanse financiële instellingen, geen leningen van internationale instituten en ook geen EXIM-leningen meer. Ook worden eventuele tegoeden van de president van SSB, Dr. Ismail Demir en andere SSB-officieren bevroren en worden er visa-restricties opgelegd.

Verklaring Turkije naar aanleiding van de CAATSA sancties.
Verklaring van Turkije naar aanleiding van de aangekondigde CAATSA sancties.

De president van SSB, Ismail Demir, is niet onder de indruk van de Amerikaanse sancties. “We zijn vastberaden in onze doelstelling om onder leiding van de Turkse president Erdogan een volledig onafhankelijke defensie-industrie te realiseren. Besluiten die in het buitenland zijn genomen over mijn persoon of mijn instelling, zullen niets veranderen aan mijn instelling of dat van mijn team; de Turkse defensie-industrie kan op geen enkele wijze worden gehinderd,” aldus Demir.